Papayadrink pa stranden...

Heeej allihop

Har kommer ytterligare en halsning fran en mycket avslappnad handledare.

Det ar underligt hur snabbt man anpassar sig till nya miljoer och sammanhang. Att ligga i skuggan under ett parasoll pa standen och dricka farskpressad papaya eller ananasjuice och lasa en bok kanns helt naturligt, som om jag inte gjort annat senaste veckorna. For att fly gardagens kavalkad av bad taste (allvarligt: hur frascht ar det med aldre man med bara ett snore dar bak som badbyxa) gick jag over till grannstranden och det var som att komma till paradiset. Max 15 personer pa en ganska stor strand och massor med palmer svajandes i vinden. Harliga vagor att kasta sig i och en aldre indisk dam som satt bland en hog av frukt och fixade fruktsallad med mango, banan, papaya och ananas. Allt var toppen tills jag blev for modig i mitt magsurfade in mot stranden i de jattehoga vagorna som slog in. Markte inte att det kom varldens vag bakom mig forran det var for sent. Jag bara slogs mot botten och tumlades runt som i en tvattmaskin och flot med sakert 20-30 meter. Hann bara tanka att det maste vara sa har det kandes att drabbas av Tsunamin. Det gick bra som tur var. Kom undan med tilltufsad look och en massa saltvatten i nasan, oron och ogon. Holl mig nara strandkanten efter det.

Overallt pa stranden sag man vasterlanningar gora yoga i morgonsolen. Det verkar vara anledningen till att manga kommer hit. Pa var och varannat hus finns det skyltar som lockar med yoga och ayurvediska behandlingar. Pratade med nagra indier om det och det verkade vara av skiftande standard sa det galler att kolla upp forst. Men helt klar ar att det ar supertrendigt.

Indierna som jobbar har pa turiststranden kommer fran hela Indien och kommer hit under turistsasongen och saljer klader och vackert hantverk och lite krimskrams. Man kan hitta saker fran Kashmir, Nepal, Rajastahan och andra stallen. Valdigt skon och vanlig (med prickar) stamning och de verkar liksom inte vara trotta pa turisterna som inte vill ata indisk mat utan fragar efter smalt ost ("dont you have any cheddar cheese to put on the bread" gnallde en brittisk tjej bredvid mig pa cafeet i morse) pa nanbrodet eller chappatin. . Man ater med bestick och har vasterlandska toaletter och lyssnar pa "No woman no cry" pa restaurangerna. Inte mycket som paminner om Indien egentligen.

Well, det ar hur som helst skont med havet och sanden och den skona luften. Imorgon aker jag vidare. Vet inte vart annu, men jag aterkommer...

Kram o hej och snalla halsa John sa mycket. Jag har inte kunnat ringa for min telefon tar betalt av mig nar andra ringer mig. Mycket underligt. Sa nu har jag inga rupies kvar pa mitt telefonkort och har inte hittat ett stalle att fylla pa an..

Mia

Skabb och infekterade sar, en dag i sjukdommearnas tecken.

 

 

Varnar for kansliga lasare.

 

Min chef pa Hollow Blocks gor sitt jobb i sin egen tradgard. Det innebar att jag traffar hans familj varje dag. Bade igar och idag var deras aldsta dotter Ida hemma fran skolan och idag jag fragade varfor. Niruba sa att hon hade nagra slags utslag pa handen och darfor var hemma. Efter en narmare titt pa hennes utslag kunde jag ganska sakert konstatera att det var skabb. Efter att ha diskuterat lite med Niruba fick jag hennes medtycke. Jag fragade vad hon far for behandling, dom tog fram nagra piller samt en salva. Det vekar ju bra tankte jag. Men med tanke pa att dom sjalva hade forklarat hennes utslag som nagon slags allergi var jag lite tveksam.

 

Men det var ju inte nog med att Ida kliade pa sin skabb. Hennes yngre syster var uppsvullen i hela ansiktet och Niruba trodde det berodde pa det sar hon har i pannan. Vi bad om att fa tvatta rent det med lite svenska sterila grejer. Dar under allt kladd visade det sig att nagon granne med autodidakt kunskap sytt ett stygn. Det sag helt katastrofalt ut med insytt har och langa tampar pa traden. Saret behovde uppenbarligen dreneras och inte sys, for nar Niruba tvattade och pressade runt om bara strommade det ut var. Det sag inte alls bra ut. Nar var arbetsdag var slut tog jag och Niruba henne till en lakare som tog bort styget, gav henne en spruta och nagra piller. Den kvinnliga lakaren forklarade for mig att detta ofta hander nar folk vill ha saker och ting billigare gjort, och sa blir det bara tok. Nar dom sedan kommer for att ratta till det far dom betala igen. Nar jag anda var dar visade jag forpackningen till den salva som Ida behandlas med. Lakaren sa att det var fel salva och bad oss komma med henne imorgon och fa den ratta.

 

Stort tack till Maria i Umea som i sommras delade med sig av sina erfarenheter av skabb och en stor eloge till henne for att hon kunde forklara symtomen sa bra sa att jag faktiskt kunde anvanda kunskapen i praktiken.

 

Nu ska jag ta reda pa hur skabb egentligen smittar…spannande!

 

/a.


Pa semester...

Tjena Anna, Sanna, Karin och Karin, Stefan, Jakob och Frida (och resten av ganget)

En liten halsning till er i dammiga Arni. Jag ar i Kerala pa Kovalam beach och bor i ett mysigt hotellrum vid stranden (300 rupies/natt). Grymt fin strand med vit finkorning sand och en helt underbart fin solnedgang. Lite ovant bara att se en massa avkladda feta tyskar i tangabadbyxor, men det ar val sadant som ingar pa en turiststrand var man an i varlden kommer. Naval, har inte hunnit med sa mycket an. Ska ata middag snart, finns en massa fina fiskrestauranger. Imorgon kanske jag aker vidare till en lugnare strand som har ett yogaresort som verkar bra och lugnt. Passar mig battre tror jag!

Vi hade bra dagar i Pondicherry (jag, John, Ruby, Graga, Anitha och Lars). Hann med diskussioner och utvarderingar och lite planering och en del shopping. Oj oj oj, vilka roliga affarer, dar ligger Arni risigt till kan jag beratta..

Hoppas ni fatt snackorna jag plockade till er (gav dem till John) och varldskartan som ar till MD School!
Ta hand om er, at lite idlis for mig med. Tror inte jag ska bestalla sadana imorgon till frukost!

Kram kram Mia


Min indiska gosmage

Skrevs, som vanligt, igar.


Da hade det gatt en vecka igen. Tiden borjar ga lasktigt fort nu och det ar med blandade kanslor jag konstaterar att det bara ar fyra veckor kvar har i Arni.

Vi var alla glada att traffa Lars i onsdags. Han hade med sig lite svenska fornodenheter, som oronproppar. Det svenska godiset gick at snabbt och dom svenska tidningarna gar nu runt for lasning. Laste en artikel om hur smutsigt det ar pa svenska kontor, en riktig bakteriaharda tydligen. Hahaha!!! Vilket skamt!! Gor samma matningar har och samma bakteriaharda, eller formodligen varre, finns pa tallriken jag ater min mat pa. Kontorsstolen skulle tydligen vara den varska boven i dramat. Gor en kollpa den trasa som anvands for att lagga olja pa stekpannan! Man far helt enkelt lite andra perspektiv.

Vart ska jag placera min tandborste utan att dom roda sma myrorna kommer och kliver pa den med sina smutsigt sma fotter??!! Niruba sager att dom gillar den eftersom den ar fuktig och darmed sval. Lagger jag den i fodralet tycker dom den ar annu harligare. Da ar den ju dessutom skuggad. Nu ligger den pa ett stalle dar jag, forsta veckan, inte hade en tanke pa att lagga den. Pa var smutsiga fonstarbrada. Men det hjalper inte att den far ligga och snabbtorka dar i solen, den ar full av myror anda nar det ar dags att borsta. Kanske hittar dom skugga mellan strana? Jag slar den nagra ganger i vaggen sa dom ramlar av och forsoker sedan att inte tanka pa vad deras fotter lamnat for spar.

I fredags firade vi Karin G pa hennes fodelsedag med cholkladbollar. Gjorde val narmare 150 st och oj vad gott det var. Jag at sju och e halv, Stefan vann tavlingen med elva st. Jakob sag inte ut att ma sa bra efter sina elva och konstaterade att det indiska smoret har en konstig eftersmak. Karin G sade till mig nagon gang i mitten av mitt atande:
- Men Anna, du har ju verkligen fatt en san dar riktigt gosig indienmage.
- Ha, ha, tack for att du har uppmarksammat den!
Jo, min mage passar nog det indiska idealet att man ska se ut som om man kan ata sig matt och ni som trodde att jag skulle bli smalARE har hade FEL!

Igar hade jag och Sanna en riktigt stretchingdag. (Orkar inte forklara begreppet stretching men…) Eftersom vi bor grannar bestamde vi oss for att ta en promenad i grannskapet. Det var mycket trevligt och slutade med kakor i ett hus, te och dansuppvisning i ett annat. Tror aven att vi har en staende inbjudan till ett annat hus ocksa. Efter gruppaktiviteten fotboll drack vi en varsin fruktdrink. Vi sag nar en av “kockarna” bar fram isen som skulle i, i sin hand och konstaterade att blir vi inte sjuka av det HAR sa blir vi inte sjuka av nagonting. Och vi mar fortfarande bra. Sanna sitter har breve mig och skriver.

Nej, nu ska jag ga och kopa mig en ny tandborste och den underbara anti-mygg-kramen Odomos.

Pappa forresten. Pa min gata invigdes ett nybyggt hus I veckan. Dom la den forsta stenen for kanske tva veckor sedan…dar ligger du la. :o)



/a.

Stunder vi akte hit for

Som vanligt är det svårt att veta vad av allt som hänt att skriva om.. Denna veckan kom vi tillbaka från ett mycket lyckat midcamp i bergen med skratt, trötthet, splittrad grupp, samhörighet, tårar, ny energi, kärlek, närhet, vänskap, tröst, sjukdom, skador, mod, öppenhet, chock, lek, god mat, lägereld, sova under stjärnorna, tjuvröka på taket, leka, dansa och skratta med gruppen och allt vad man kan tänka sig. När jag kom hem kände jag verkligen hur mycket jag tycker om alla! Stämningen har verkligen blivit klart bättre sedan dess i gruppen. Den har aldrig varit obra egentligen, men nu är vi mer mixade mellan indier och svenskar. Har roligare ihop!

 

Nu är våra handledare iväg på sitt eget midcamp och vi har en helt ledig helg för första gången på mycket länge. Härligt! Igår startade jag och Ahino dagen ambitiöst genom att köra igenom nästan hela vårat yogaprogram där på våra sovmadrasser. Sen gick vi upp på vår härliga takterass och jag mediterade och såg dagen vakna. Så gick några timmar till att skriva dagbok, läsa (lyx att ha tid till det), spela badminton med Vidjapati (Stefans paris) och grannflickan och därefter kom Anna över med den briljanta iden att vi skulle gå på upptäcksfärd i grannskapet! Vi kom inte riktigt så långt som vi tänkt oss utan stannade snarare i vårt eget kvarter hela tiden. Vår självutnämnda guide (grannpojken) varnade oss för ormar på det risfält som vi tänkt korsa och drog istället hem oss till sitt hus. Där blev vi som vanligt bjudna på te, tittade i fotoalbum, försökte prata tamil med de äldre som inte kan engelska, blev inbjudna att stanna på lunch (tackade nej, jag undrar om de hade haft tillräckligt till sig själva då) och träffade underbart trevliga, gästvänliga, leende och vackra människor.

 

Till slut hade halva kvarterets barn (lite över 10 stycken kanske) samlats och började en spontan dansuppvisning där på vardagsrumsgolvet! Jag bidrog med att dansa lite bugg med min värdsyster, men den kändes lite färglös jämfört med de indiska danserna. Plötsligt började två småkillar uppträda med vad de kallade "dirty dance", vilket innebar att de juckade mot varandra i takt med musiken på en mängd olika sätt. Barnen där fattade antagligen inte alls vad det handlade om men jag och Anna satt först lite chockerade och sen skrattade vi så att vi nästan låg på golvet! Allt är dokumenterat med våra digitalkameror=) När vi gick hemåt pratade vi om att det är sådana stunder som vi åkte till Indien för att uppleva..


Grattis Karin

Karinstarta Karin G fyller 20 idag!! Vi firade visserligen redan igar pa WEL center eftersom handledarna (jag o John) aker pa midcamp med Lars och Anitha och hennes man senare i eftermiddag. Jag har dock hort att det ska bakas svenska chokladbollar dagen till ara och fira en gang till.. Jag haller med, det ar ara att fira pa sa mycket man orkar..






Det var uppskattat att Lars kom pa besok. Godispasar (dar varje dumlekola delades upp med omsorg och indierna fick tillsagningar om att inte ta for manga godisar, det skulle ju delas systerligt). I min familj (Ruby och Graga) har besoket av Lars inneburit att vi fatt dubbelt sa mycket och dubbelt sa god mat som vanligt. (Ni vet att jag redan alskar maten sedan tidigare) Rakor, haj, en massa efterratter och flera sorters ris och roror. Jag bara njuter.. Dessutom har huset stadats och fixats ordentligt.

Igar akte vi runt pa arbetsplatserna och halsade pa. Ruby var med. Ni ser henne pa gruppbilden tillsammans med Frida, Stefan, Vidya och Cynthia vid Dustbins. Dessutom halsade vi pa CSI High School med den rolige rektorn (som alltid vill diskutera Jesus och Gud med besokare, men pa ett valdigt tilltalande och underhallande satt).

Efter midcamp ska jag pa semester nagra dagar pa egen hand. Mycket spannade.
Ha en skon dag, njut av sno och myskvallar med tanda ljus.
Mia

Professional cryers

Veckans inlägg avhandlar ett brett sepektrum av separationsångest, lägerliv, utbildning och chockladbollar. Men som brukligt är inleder vi med lite kulturell fakta. Framförallt två iakttagelser har gjort intryck på mig den senaste tiden.

1. Den indiska nationalsporten ar cricket, men den riktiga folksporten är "påtittning vid annas arbete". På vägen till Arnis media highway imorse tog jag en saftig omväg p g a strömavbrott. Här och var står då dessa klungor av manniskor. Några (15 stycken) tittar på någon som byter däck. En annan klunga spanar in kaffeförsäljarens flinka fingrar och den tredje klungan tittar på en kossa som inte gör annat än stirrar tillbaka. Jag tillåter mig här att bli en smula nostalgisk eftersom det var precis likadant under eran "dustbins". Minst fem personer tittar på i varje arbetesmoment (även förbipasserande). Missförsta mig inte "påtittning vi annans arbete" är en fin sport eftersom den är social, kulturellt intressant och dessutom brukar åskadarna bidra med uppskattad skugga.

2. Sedan har vi det fenomen som fått ge namn åt hela veckans Odysse, jag talar om professional cryers. En professional cryer anlitas när en familjemedlem avlidit för att göra just vad namnet antyder: gråta, professionellt. Att en sådan yrkesgrupp ens exsisterar visar hur kontrollerade känslorna förväntas vara här. Samtidigt tror jag det förklarar en del för oss svenskar mitt i en kulturell utflykt.

För mitt i är vi verkligen, i helgen och i början på denna vecka hade vi midcamp. Denna mycket "hypade" tillställning gick av stapeln i en bergsby, med ett namn som började på J. Starten blev väldigt okul, kände mig trött och krokig som en utbränd tändsticka. Som tur var hade vi med oss den bästa kocken i Tamil Nadu (av mig utnämnd) som svängde ihop lite Raw Banana och jag kom tackvare denna snart ur min koma. Så här i efterhand blev midcamp extremt lyckat. Vi utvärderade allt som kan utvärderas, förbättrade gruppkänslan, lekte med eld och kom hem med leenden på lapparna till värdfamiljer som saknat oss så mycket. Och vi dem. Det var rätt kyligt mot vad man har blivit van vid uppe på höjden. Detta hindrade dock inte modiga gruppmedlemmar från att sova ute pa terassen. Kändes väldigt smygpoetiskt att ligga och spana in stjärnorna samt berätta spökhistorier av medioker kvalite.

Pa tisdagskvällen åkte vi tillbaka till fukten och värmen igen. Efter en stadig idlifrukost på onsdagen var jag mer än redo att möta min nya arbetsplacering på CSI Sebastian Hunter High School. Skolan är en av de fräschaste i Arni och har ett helt nytt skolhus, dessutom har de flesta av barnen bänkar att sitta i. Skolan kan också skryta med en väldigt trevlig rektor. Tillbringade 1,5 timme i samtal med honom första dagen. Vi pratade politik, Sverige, rättssystem, arrangerade äktenskap m.m. Tre koppar kaffe och mycket kakor blev det också.

Torsdagen blev betydligt hårdare med undervisning under fem lektioner som jag hade ca 15 sekunder att förbereda. Det gick trots allt ganska bra och nu har jag hela helgen pa mig att fylla på med inspiration. Science Satish (lärare på skolan) fyllde år och bjöd på mycket godsaker. Fyllde år gör också Karin G idag, så igår firade vi traditionsenligt på WEL med lyxtårta och socialt samkväm. Ikväll firar gruppen igen med att baka chockladbollar.

Vi har just nu finbesök från Sverige, Lars är här och hälsar på. Vi är måste jag säga väldigt nöjda med hans besök. Med sig tog Lars lite Gott och Blandat, ett knippe tidningar och chockladpudding. Dessutom som en bonus tog han med sig sin karaktär, vilket kanske var det bästa ändå.

Snart åker Mia, Lars, John, Anita (?) iävg på facilitators midcamp och gruppen får hålla ställningarna i Arni. Vi kommer sakna dem och de oss.

=)

Hur ett barn blir till

Skrevs igar!


Nu ar vi tillbaka i varmen, fukten och dammet efter en underbar bergsvistelse. Vart balanssinne och magar fick sig en provning i dom sa kallade hårnålsvägarna. (Dom svanger som en hårnål i svangarna.) Konstarterade att vi svenskar ar lite taligare, visst skumpade det men ingen av oss behovde tomma magen. Vi njot av den fantastiska naturen och den friska luften. Dagarna under mittlagret har varit kanon! Vi har hunnit utverdera allt som vi skulle: arbetsplatserna, familjerna, varandra, sjalva utbytet, Mia och John, oss sjalva. Mycket blev det men det var oerhort nyttigt och jag inser hur mycket jag redan lart mig. Hann aven med intressanta diskussioner, spontana /galna dansstunder, goda maltider och massa koppar kaffe.

Karin och Sunil ledde en diskussion om sex och beroring. Vi delade upp oss tjejer och killar for sig och jag ar imponerad over hur oppna de indiska tjejerna var. Vi fick bl.a. redan pa att tva av de indiska tjejerna trodde t.o.m 20 ars alder att ett barn kommer till genom en kyss och att man kanske spyr upp det. En hade andrat uppfattning da hon hade sett en indisk film nar ett barn foddes. Det var filmat fran brostet och upp. Kvinnan skrek och sag ut att ha valdigt ont. Da insag hon att det inte kan komma fran munnen och trodde da att barnet pa nagot sett tar sig ut fran magen, typ tranger sig ut genom skinnet. Aj, aj, aj!! Min paris har som tur ar kommit att veta hur det verkligen gar till nu eftersom hon ar utbildad sjukskoterska och hon har berattat for de andra i gruppen. Dom berattade aven att deras foraldrar absolut INTE vet om att det ar killar med i detta utbyte. Da skulle dom aldrig fa delta. Dom har i princip aldrig pratat med en kille forut. Ja, man kan ju helt klart saga att vi har lite olika grunder att sta pa.

Tva sjuklingar hann det med att bli och det skapade ju lite oro eftersom vagen till sjukhus inte var helt latt. Sunil borjade helt plotsligt spy och svimmade sedan nastan av. Nastan samtidigt ramlade Stefan omkull och gjorde illa sig i handen. Mia ropade och fragade om inte jag kunde komma. Dar lag Sunil och sov i hennes sang och Stefan satt pa sangkanten med den svullna handen i vadret. Mia trodde jag kunde vara till hjalp. “Ja, jag ar ju ingen sjukskoterska an men...” “Nej, men du har ju i alla fall intresset...” Jag trodde, med tanke pa hur ont Stefan hade, att han hade en spricka eller nagot brutet i handen. Men sade aven att nar jag brot armen nar jag var liten fick jag ga med det i nagra dagar innan mamma och pappa tog min smarta pa allvar, sa det skulle nog ga bra. (Ja, da fick jag sagt det igen ocksa.) Han akte till sjukhuset dagen efter och lakaren konstaterade att inget var brutet. Han fick nagra grona och nagra oranga piller som skulle hjalpa honom. Sunil piggnade till efter lite somn innan vi hann stalla en fullstandig dignos pa honom.

Idag har jag och Niruba jobbat varan forsta dag pa Hollow Blocks. Det ar harlig stamning dar och jag tror det kommer bli bara bra.

Idag kommer Lars fran CIU hit sa vi ska antligen fa traffa honom igen. Han ska vara har i en vecka for att bl.a. kolla stamningen i gruppen. Jag tror att vi alla tycker att det ska bli grymt kul att fa lite Sverigebesok.




/a.

Vem trivs bast i oppna landskap.. har i Arni vill vi bo..

solnedgang vid vattnet
Ja, vi ar tillbaka i avgaserna och dammet i kara Arni efter nagra skona, givande, avslappnande och fulla dagar pa mittlagret. Vi har gjort grundliga utvarderingar av hur gruppen och varje enskild deltagare upplever arbetsplatserna, vardfamiljerna, parkamraten, handledarna (mig och John), gruppen och sin egen roll i gruppen. Det har varit manga givande diskussioner och ovningar och det kanns som det var mycket positivt for hela gruppen. Det kanns som vi fatt ny energi och lart oss en hel del om varandra och om oss sjalva (vi fick feedback fran samtliga i gruppen).

Underbar mat serverades tre ganger om dagen och dar emellan ett antal kaffe och tepauser. Allt lagat over oppen eld utomhus av en fantastisk kock som har visat att man verkligen kan skara gronsaker med omsorg och karlek om man bara tar god tid pa sig. Han lagade mat non-stop kandes det som.

Trots manga "sessions" han vi aven med en del lekar (att gissa ord med gester), passa bollar till alla i gruppen efter en given ordning samt cricket och fotboll. Sista kvallen hade vi aven gjort en stor brasa som vi dansade indiandans runt i morkret medan syrsorna gjorde sitt basta for att overrosta den tamilska discomusiken..

Forutom lite huvudvark, och magont pa sina hall drattade Stefan olyckligt omkull och slog i handen i en tjock gren. Handleden vid tummen svullnade upp och nasta dag akte Stefan och John i buss till narmsta doktor (2,5 timmar enkel resa) och rontgade handen. Inget brutet som tur var. Med sig tillbaka till lagret fick han sina rontgenplatar markta "Mr Stefan, son of Roland" samt en del fargglada piller, sa han verkade pa det hela taget ganska nojd sa har i efterhand..

Jo, glomde att de skarpa kurvorna och skumpandet i bussen gjorde att flera drabbades av aksjuka och bussen fick stanna ett antal ganger sa att de kunde spy. Inte ens aksjuketabletter hjalpte fullt ut..

I eftermiddag kommer Lars fran CIU i Stockholm till Arni. Det var planerat en valkomstceremoni med blomkrans och rokelse och uppstallning av samtliga i gruppen (precis som alltid nar det kommer langvaga gaster), men han har bett om ett vardagligt "hej" istallet... vi far se hur det blir..

/Mia

Midcamp 17-20 februari 2007

           Ge feedback till var och en i gruppen. Positiva kommentarer samt ett forslag till nagot de skulle kunna prova (en liten forandring eller ett tips liksom..)                                       

  Utvardering av arbetsplatserna tillsammans med parkamrat. Vad har fungerat bra, vad mindre bra? Tips till nasta par som ska vara pa den arbetsplatsen.

         Gruppdiskussioner om hur mycket foraldrars inflytande paverkar ett barns liv i Sverige och i Indien. Vi delades in i tva grupper dar den ena skulle argumentera for ett stort inflytande, alltsa att foraldrarna bestammer allt i barnets liv och den andra gruppen skulle finna arument for en friare uppvaxt. Jakob och Sudden holl i diskussionen..

            Matdags! Chapatis, lemonrice, tomatorice.. ja allt var super!

 John och de indiska killarna larde oss spela cricket. Reglerna ar svara, jag fattade inte nagonting, men slog till bollen och kollade vad som hande. Det var kul! Ibland var det poang, andra ganger fick jag ga och satta mig. Lite hur som helst. Vanta bara tills vi far lara dem brannboll i Sverige. Latta regler och alla kan vara med.

 Lite bilder fran omgivningarna runt om i den lilla byn som lag nagra minuters gangvag fran vart lagerhus.                                                                           

                                              Litet hindutempel  i utkanten av byn.

 Pa kvallen tog vi en promenad ner till dammen och hoppades pa ett skont dopp, men kom precis nar det blev morkt. Snabb men vacker solnedgang.

 En normalfull buss pa vag ner for berget, vidare inat landet. Kan bara forestalla mig hur mysigt det kanns i de skarpa harnalskurvorna nar bussen svanger ner i hog fart.




Overfull buss

Overfull buss

Nara vart midcamp-omrade fanns en liten bergsby dar allt man behover fanns att kopa. Vi gick igenom marknaden nar vi var pa vag till dammen dar vi hoppades kunna bada.. Har en normalfull buss som aker nerfor berget och vidare inat landet..
/mia

I mitten.

Den har veckan hade vi utbildningsdag pa torsdagen, igar, av praktiska sjal. Det var Jakob och Sudhakar som larde oss mer om fortet i Vellore. Men det vet jag att Mia har berattat om pa bloggen sa det kan ni lasa om dar om ni vill. Det som jag tyckte var mest intressant med det besoket var att se hur indier ser pa restaurering. Pa ett stalle vi besokte i fortet sa var det gamla hal i vaggen dar soldater setat och siktat med sina gevar. Dar dom har setat har det naturligt blivit “nedsuttet” i graniten. Detta sag man spar av men groparna har blivit uppfyllda med cement, for att det ska se snyggt ut. Det ar val det som ar charmen eller, att se hur tiden har slitit?

 

Igar nar vi hoppade av bussen och gick hemat berattade min parkamrat att hon under dagen tappat en del av en tand. VA!? Hon visade. Ganska lang bak pa overkaken sag jag nagot svart. Jag tankte att hon maste ha en amalganlagning dar och att det ramlar bort en bit av den. Men sa var det inte. Jag tog en narmare titt och sag att ett stort hal arbetat sig ut fran mitten och helt enkelt sprangt bort en del av tanden. Hon klagade pa att det gjorde ont pa tungan eftersom den vassa kanten skavde dar. Tungan ar val det minsta problemet, hela tanden ar ju genomrutten!! Tandlakaren verkar inte vara nagon man besoker regelbundet har men kanner man daremot av minsta lilla forkylning eller halsont sa gar man till doktorn och far en spruta och en massa tabletter i olika farger. Annu en sak som ar helt tvart emot hur det funkar i Sverige.

 

Halva tiden har snart gatt och man upptacker nya saker varje dag som man blir helt hapen over. Har om dagen upptackte jag att ett av barnen pa min skola var stum och dov. Det var det ingen som hade informerat mig om, jag lade bara marke till henne for hon betedde sig lite konstigt och inte kunde saga sitt namn nar jag fragade. Det ar tydligen for langt for henne att aka till en dovskola sa hon gar pa MD-school bara for sakens skull. Undrar hur hon kommunicerar hemma? Idag har vi forresten jobbat sista dagen pa skolan. Niruba var inte dar eftersom hon var tvungen att fixa med sin tand. Men vi kommer atervanda. For att intervjua nagra av barnen for varat projekt, att jamfora en indisk och en svensk skola. Sen skulle jag aven vilja genomfora iden jag har om att mala en varldkarta pa en vagg i skolan. Har fatt tillstand av rektorn, bara det praktiska kvar.

 

Natten till onsdagen sa det small och varmen kom. Ja, sa kanns det i alla fall och det ar fler som haller med. Nu ar sommaren har pa allvar! Igar nar vi gick runt i Vellore mitt pa dagen borjade jag allvarligt fundera pa hur jag ska klara denna hetta! Hur kan folk sta ut med detta ar ut och ar in. Kan man hoppa i plurret nar man vill gar det val an men i en stad sahar inne i landet!? Pa vintern i Sveriga kan jag ibland langta efter att bli uppvarmd innifran och ut, nu skulle jag gora mycket for att naken fa rulla mig i snon och bli nedkyld innifran och ut. =o)


I onsdags efter yogan kom Anita, en av dom som jobbar pa WEL, for att prata med oss. Hon berattade att det gick rykten pa stan om varfor vi var har. Det var bland annan en mindre serios tidning som orsakat dessa rykten. Folk tror att vi kommer hit och ger en massa pengar till WEL och att det ar darfor det gar sa bra for dom. Det pratades aven om att vi var har i nagot slagt missionssyfte, att forsoka omvanda folk. Att vi bodde i familjer och att ingen riktigt visste vad som pagick dar. Valdigt konstiga saker som bara ar hamtat ur tomma intet, med andra ord. Det hade gatt sa langt att polisen kontaktat WEL och undrat vad som egentligen pagick. Ruby, ledaren for WEL, fick ga till polisstationen med alla papper och gora klart for dom varfor vi var har. Vi uppmanades att vara forsiktiga med vad vi sa till folk sa dom inte fick for sig mer konstiga saker. Vi fick absolut inte namna daliter, mannskliga rattigheter eller jamstalldhet! Temat for hela utbytet. Att vi var “kandisar” har och att folk glor pa oss visste jag men att folk tror en massa hade jag verkligen ingen aning om.

 

Imorgon aker vi pa mittlager nagra kilometer bort. Det ska verkligen bli skont att komma ifran allt har. Bara vara tillsamman pa ett lite lugnare stalle.

 

Nej, nu ar det dags for en kopp kaffe tror jag visst!  =o)

 

/ a.


Imorgon aker vi...

Gruppen i Vellore


Hej igen


Har bild fran gardagens utbildningsdag. Finns mycket att beratta om den, men det tog lite tid att ladda upp bilderna och nu nar jag ska skriva text haller jag pa att smalta av varmen (takflaktarna slutade funka for ett tag sen) sa det blev mycket kort. Iaf det var en bra dag!


Imorgon aker vi pa mittlager alltsa. Stannar tills tisdag eftermiddag. Jag och John haller pa att forbereda som bast och det ska bli kul. Ikvall sover hela ganget pa WEL for att vi ska kunna ga upp tidigt och packa in oss i bussen (egen buss - yes!) som tar ca tre timmar upp pa sma bergsvagar... inte sa farligt faktiskt, lite pirr i magen nar man far mote med tutande buss bara, men det ska nog ga bra hehe..

Nasta vecka far vi roligt och efterlangtat besok av Lars fran CIU i Stockholm. Han ska, forutom att ta med sig godis och diverse andra saknade prylar fran Sverige, aven traffa vardfamiljer, arbetsplatser och hela gruppen saklart. Sen aker jag, John, Anitha fran WEL och Lars till Pondicherri (stad vid kusten) for att ha handledarlager.

Aterkommer pa onsdag nasta vecka nar vi ar tillbaka fran bergsupplevelsen.
Ha det bast allihop!
Kram Mia


Utbildningsdag i Vellore med Jakob och Sudhakar

Karin J och Sanna pustar ut i skuggan
 John ska lara oss dansa pa lagret. Det ser vi fram emot, kanske aven ni i Tidaholm eftersom ni kommer att fa se vara moves senare i var.
 Anna fotograferar ut genom skottgluggen. Trots att det var ganska folktomt dok det anda upp en nyfiken indier ovanfor henne. "Hello, camera, photto?" Sag valdigt roligt ut...

 Museet med skylten och den stora priskskillnaden for intrade for utlanningar.
 Dessa stora trad har rotter som vaxer ner fran grenarna. Nar de nar marken rotar de sig och vaxer sen upp pa tradet.


Jakob och Sudden berattar spannande legender om fortet. En handlade om en hare (inte ett "hair") som brakade med en herres hund. Han kande darefter ett starkt kall att bygga detta fort.


Har star vi alla utanfor Babus kontor. Han tanker anvanda bilden i markandsforingssyfte sa han. Efter alla uppstallda gruppfoton verkar det finnas att behov av att slappna av och se lite fula ut.

Igar (fredags) hade vi utbildningsdag i Vellore om det 3 kilometer langa fort som ringlar sig runt i staden. De aldsta delarna ar fran 1500-talet men efersom sa manga olika harskare har haft fortet i sina agor ser det lite olika ut och inte alltid har man varderat att bevara det i sitt ursprungliga skick. De gamla delarna ar mycket vackra och forr lag det krokodiler i vattnet som omgardade fortet. Idag dock mest gras och gronska.

Vi gick inte in pa det ena museet som ni ser pa bilden. Det var for dyrt for den gemensamma reskassan eftersom det kostade 100 rupies i intrade for utlanningar (typ 18 kr) och endast 5 rupies for indier...

Jakob och Sudhakar (oftast kallad Sudden nufortiden) hade mycket kunskap och verkligen last pa bra, sa vi kunde fa svar pa alla fragor. Intressant och mycket mycket hett. Vid lunchtid lag vi utslagna pa golv och stolar pa Gragas brors resebyra Singapore travells. I verkligheten formedlar han nog inga resor, hjalper mest till med passfragor verkar det som.

/Mia

Den burdusa badushan och de andra äventyren

Nya, gamla, nyheter från landet i öster där toalettpappret heter Rolex.

Sedan vi träffades virtuellt förra gången har jag varit sjuk igen. Denna gång var tillståndet ett sådant som normalt förknippas med utflykter i terrängen som denna (for att uttrycka det finkänsligt). Det är ju aldrig speciellt nöjsamt att vara sjuk men det blev i sig en form av kulturell upplevelse. För detta har jag min grymt omtänksamma värdmor att tacka, Esther gick nämligen igenom hela spektrumet av indiska huskurer mot magsjuka. Limejuice som vätskeersättning, risdryck som smakar fuktig och varm ylletröja, samt klassikern stekt bananplanta.

Det sägs ju att ett bra sätt att spana in en ny kultur är att besöka den lokala marknaden. Därför var det med illa dold förtjusning jag gick upp svintidigt härom morgonen i syfte att följa med värdmor till Arnis dito. Besöket blev verkligen över all förväntan och försäljarna tycktes uppskatta sin nya långväga kund. Fick några bra bilder och många koppar kaffe innan det bar av hem for lite frukost (obs! ej idlis, efter ett 10-dagars maraton). Denna typ av vardagsöverraskningar har en stor del i det som gör Indien så speciellt. Det händer alltid något, även i en liten stad som Arni.

Dagarna på cementguteriet tillsammans med "the man" herr Kumar borjar nu gå mot sitt slut, faktum är att jag har min sista dag där idag. Kumars fru var väldigt angelägen om en fotoshoot med mig och Karin innan vi gav oss av. Det blev till slut en ganska komisk tillställning eftersom bilderna kretsade mer kring familjens TV-apparat och kylskåp än något annat.

Och i samma stund som jag satte dit den punkten ringde John och gav gruppen ledigt idag, därmed har jag redan gjort min sista dag på cementgjuteriet.

Förhoppningsvis blir sorgen inte långvarig eftersom handledarna har nya viktiga uppdrag for oss. Tillsammans med Sudden, Karin och Sunil ska jag lattja pa CSI High School i fortsättningen. Känner redan nu på mig att det kommer bli bra.

Lite resande har det också blivit den senaste veckan. Framförallt for Sudden som var tvungen att åka till Trichy för att knöla med sitt pass. Det här med pass är verkligen en jättegrej i Indien och dessutom verkar passystemet vara ännu mer korrupt än övriga samhället. "There are many hidden costs." Tillsammans med Sudden var jag i Vellore för att reka inför vår educational day som vi igår höll i fortet där. Det hela gick relativt smartfritt och Mia handledare sitter har bredvid och lägger upp bilder.

Även denna educational day lyckades jag slänga ner en och annan badusha. Det är denna söta smakexplosion av knaprigt socker, deg och en nypa citronarom som Mia har på bloggen tidigare beskrivit med orden: "en söt liten kaka". Ack och ve så platt. Med mätta magar gjorde vi en utflykt till en "västerlandsk" supermarket i Vellore. Utan att göra alltför mycket varumärkesreklam sa kan man väl konstatera att det var ungefär som hemma. Jag fick bl a tag på en liten, svettig, dyr men underbar bit ren mjölkchocklad.

Imorgon bär det av till det "hypade" midcampet uppe i bergen ungefär tre timmar från Arni. Där hade vi bl a bespetsat oss på ett kallt bad i vattenfall men som redan framgått är detta vattenfall nu bara ett fall, utan vatten. Tror att midcamp kommer bli ganska trevligt ändå och gruppen behöver det.

Later dårå!

=)

Mias rum



Jag har fatt lite fragor av er som laser bloggen att visa hur vi bor. Hur det ser ut i ett indiskt hem liksom. Jag forde det vidare till resten av ganget, men tankte borja med att visa mitt hem. Jag bor hemma hos Ruby och Graga som driver WEL. Det ligger ca 3-10 minuters gangvag fran centret (det beror pa hur manga barn som springer fram och vill halsa och prata lite).

Langst ner i huset finns en altan som ar som en ganska stor hall dar det finns plats for alla som kommer och besoker Ruby och Graga. Kvinnor fran sjalvhjalpsgrupper brukar komma varje dag for nagot arende.
Langst ner finns ocksa koket dar jag och John ater varje morgon, lunch och kvall. Jag kommer aldrig mer att ha det sa bra som just nu. Allt ar serverat. Jattegod lagad mat varje dag, aven till frukost. Inga torra mackor och en skvatt yougurt har inte. Nej, nygraddade dosas till frukost, ris till alla maltider och massor av goda roror, fisk och get (inte min favorit dock..) till lunch och middag. Ruby lagar mat ibland, men ganska ofta ar det "servants" som gor det. Just nu ar det Satia, en tjej med langa kringelflator i haret som lagar maten. Tidare var det nagra andra. De kommer och gar sager Ruby. De bor ocksa i huset, ofta sover de pa koksgolvet. En del stannar en korare tid, andra flera ar och far ocksa jobba pa WEL med sjalvhjalpsgrupper, stadning, matlagning mm. De ater inte med oss. I borjan at jag och John ensamma, nu ater vi tillsammans med Ruby och Graga. Sist ater servants och de sitter pa golvet och ater eller vid bordet nar vi gatt.


En trappa (utomhus) upp finns en terrass och tva rum och toa och dusch. Har bor Ruby och Graga. Hogst upp bor jag som ni kan se pa bilderna. Jag bor verkligen jattebra. Speciellt pa kvallarna ar det underbart att sitta och lasa dar. Jag ar nog en av fa som sover i sang. I vardfamiljerna sover de pa madrasser pa golvet och rummen ar ofta mycket sparsamt moblerade.
/Mia


Indiskt regn

Det blaser till. Bakdorren slar igen. Jag springer ut. Vantar. Ser mig omkring. Tittar upp. Det regnar. Regnet faller, jag star bafota pa den hart trampade jorden och stracker ut armarna. Mitt forsta Indien regn.

Har kommer en halsning fran Karin G som precis har upplevt det magiska regnet. Som en friskhet som svepte over oss och lamnade kvar en kvav men varm sol. Jag tog mig till det narmaste Internet cafeet genom bussar, bilar, motorcyklar och kor. Min parkamrat Sunil ar sjuk och vilar i familjens soffa av vanligheten att inte sova pa min madrass i rummet for chansen att smita mig. Vilken kille!

Sunil och jag jobbar nu pa CSI High School, en hundra meter fran varat hus. De forsta dagarna har varit kaotiska for min del. En egen klass med hogljuda barn som fragar mitt namn och tar i mig medan Sunil lugnt och fint undervisade i matte och "general knowledge", vad nu det ar! Genom mycket om och men med vad varan roll ar speciellt min pa var kara High School traffade John, Mia, Sunil och jag den glada rektorn. Vi kom fram till att nasta vecka, da aven Jakob och Sudhakar borjar jobba dar, att vi ska satta upp en pjas med en klass och ga runt och beratta om HIV for klasserna. Vinden har vant och det kanns betydligt mer meningsfullt. Imorgon dock ska jag vara prov vakt sedan eleverna nu under fem dagar har examination.

"Min familj" ar helt underbar. Sunil och jag bor med var amma (mamma) som ar anka. Hennes ena dotter Jennifer och sonen Jeswin som ar 23 ar och verkligen en klippa for mig. Han klippte haret i sondags och rakade bort mustachen vilket var en chock pa manga sett och vis. Som nar ett barn inte kanner igen sin foraldrer for den har klippt sig eller nagot annat och blir helt frammande till den person som den vet ar dens foraldrer men kanner inte riktig igen. Sa blev jag infor honom. Fanigt kan tankas men det var verkligen som en helt ny manniska tog plats i hemmet, aven fast han pratade som vanligt och var helt som han ar. Jag forsokte titta mer och mer men varje gang rycktes mitt huvud tillbaka... Idag bara tva dagar senare kommer jag inte ihag hur han sag ut forut och kan bara skratta at min reaktion.

Jennifer ar 18 och lika som hennes tvilling syster Janani laser hon till larare. Vilket det kanns som att var och varannan tjej gor har. Jeswin laser Fine Arts i Chennai men ar for tillfallet ledig till slutet av mars, vilket ar perfekt for da aker vi pa nya aventyr till Sverige.

Inom en timme ska jag traffa Jeswin for att ga och besoka ett tempel som ligger inte sa langt ifran vart hus. Ska tillaggas: forhoppningsvis ska vi ga dit. Det var egentligen meningen att vi skulle ga vid tre men da blev det inte sa och jag blir inte forvanad om han sager att vi tar det en annan dag nar jag val har pallat mig hem fran Internet cafeet.  

Precis som regnets frihet har jag friheten att bara acceptera Indien for vad det ar for det blir ju sa mycket enklare da.



Min syster ar olycklig

Som ni kanske forstar blev det lite fel sist, har kommer hela texten.



Igar var det utbildningsdag igen, som alltid pa fredagar. Det var Stefan och Vidiapadi som hade om jordbruk. Fick veta hur ris och andra grodor odlas, intressant. Eftersom denna utbildningsdag var till storsta delen utomhus har jag nu battrat pa min indiska branna. Indisk branna betyder, i alla fall for oss tjejer, att man ar brun i anskitet, om armarna, men inte axlarna, och mojligtvis att nyansen pa fotterna ocksa ar lite brunare, men det ar nog mest smuts.

Jag pratar en del med min syster Suganthi. Hon ar 23 ar och gift. Har forstatt att hon inte alls ar lycklig i sitt aktenskap. Det ar hjartskarande nar hon berattar. Jag har knappt pratat med honom sjalv men hon berattar att hon tycker han ar en hard person som inte lyssnar pa henne. Det ar helt enkelt hans karaktar sager hon. Jag har forsok rada henne att prata med honom men hon sager at det inte gar eftersom hennes asikter inte ar varda nagonting. Jag blir ledsen i hela kroppen nar jag ser hennes hopplosa min. Hon sager att hon alskar hennes son och det ar han som gor livet vart att leva. Varje dag fragar jag hur hon haft det och hon svarar alltid, ok. En dag fragade jag varfor hennes dagar alltid har varit, ok, och inte bra. For att mitt liv inte ar intressant for mig, svarade hon da. Skilsmassa? Nej, inte mojligt. Och det visste jag redan sedan innan. Vid en skjlsmassa har blir kvinnan ofta hart drabbad hart. Hon ses ned pa och kommer formodligen aldrig kunna gifta om sig. Jag vill sa garna gora hennes liv lite dragligare men vet inte hur.

Ikvall ska vi ha filmkvall hemma hos Karin G och Sunnil, ska bli mysigt.


God eftermiddag!

/a.

Jo, vi har det bara bra

gruppgrimasKariofridagrimasKarinofrida

Kvinnobilder

Det ar roligt att fotografera manniskor har. Alla verkar tycka det ar roligt att vara med pa bild. Antingen kommer de fram sjalva och vill att man ska ta fram kameran eller sa posar de garna om man sjalv vill fotografera. Har ar Lakshmis mormor i Chennai. Det ar forsta morgonen efter att jag landat. Jag och hon delade sang (en ganska stor dubbelsang..), sa det kandes som vi hann bli lite vanner under den korta tiden vi traffades. Aven om vi inte kunde prata med varandra. Har vinkar hon hej da pa balkongen nar jag och John ska aka vidare till Arni.


Lakshmis mormor



Det har ar Vidyapathys mormors syster som vi traffade i fredags nar det var utbildningsdag i hans hemby. Hon kom in och satte sig tillsammans med oss svenskar och ville prata. Aven har var det lite sprakproblem men Ahino oversatte. Hon skojade och sa att hon ville komma och halsa pa i Sverige och lamna sin man ensam ett tag. Hon ville garna vara med pa bild, men ville inte le. Nagot hon gjorde ganska ofta nar vi pratade med henne /Mia



Vidyas mormors syster

Dagens ARNI

Dagens ARNI

God mandagmorgon!

Fin bild eller hur? En WEL-soptunna som tidigare utbyten gjort och som finns placerade runtom i Arni. Nasta steg ar kanske att tillverka speciella tunnor for hushallsvfall (nagon slags kompost) eftersom djuren anda gar och ater i skraphogarna. Det skulle underlatta for dem att hitta mat.


Idag borjar sista arbetsveckan innan mittlagret. Efter lagret byter paren arbetsplatser med varandra, sa att de som jobbat med praktisk tillverkning kommer pa en skola och vice versa. Min dator funkar igen, tjoho. Det var nog bara en dalig kombination av slut pa betteriet och plotsligt stromavbrott.

Ha en jattebra start pa veckan! Ser fram emot yogan ikvall, det blir alltmer avancerat och numera kor vi utomhus hela gruppen tillsammans. Ett bra tillfalle att ses hela ganget ocksa.
Kram Mia


Experter pa ris och sockerror

Stefan och Vidya pa utbildningsdagen

Utbildningsdag om odling och jordbruk 9/2



Education day about cultivation and agriculture

Friday 9 of February

Utbildningsdag som Stefan och Vidypathy planerat. Vi akte ca 40 minuter med buss till en liten by utanfor Arni dar Vidyas familj bor.

Val dar halsade vi forst pa Vidyas foraldrar i deras hus, dar aven syster med son var pa besok for tillfallet. Efter det gick vi ut for att se pa familjens falt och narliggande marker. Vi tittade pa hur man odlar ragi, svart och gron gram(dessa gor man bland annat mjol av) ris, jordnotter och sockerror.Vi talade dessutom hur man haller insekterna borta(utspadd DDT(!) mm.) Dessutom visade vi upp hur en brunn kan se ut och fungera. Dar blev det spontanbad av fotter. Bara Frida doppade hela sig med sari och allt. Den torkade ganska kvickt. Vi besokte aven byns kyrka och traffade en massa skolbarn utanfor den skola dar daliter gar. De hogre kasterna gick pa en annan skola.


Lunch at vi hemma hos Vidyapathy. Hans mamma och syster hade lagade massor av ris, friterade bollar, non-veg (kott alltsa) och sambar. Och en sot god kaka i efterratt. Jakob at tre stycken fast man blir matt efter tva tuggor.


/ Mia och Stefan

uh uh uh fran kennett school

Om jag skulle skriva allt eller ens pa nagot satt tillrackligt om det har till var och en av er eller ja till alla tillsammans ocksa skulle jag inte gora annat annat an att skriva hela dagarna i anda. Nar man vill fa nagot gjort kanns det som att tiden bara rusar forbi. Sa mycket enklare da att bara leva.


En manad och vad har man gjort? Nasta helg ska vi aka ut i skogen och ha midcamp. Oj oj. Min Arbetsplats under forsta halvan har alltsa varit Kennett Nursery & Primary School. Manga av barnen har ar anligt mitt tycke alldeles for sma for att ga i skolan. De kan se sa stora och duktiga ut nar de i borjan av ett pass sitter lugna i sina skoluniformer och lyssnar. Mycket av undervisningen bestar av att lara sig rabbla och skriva av. Jag har mest hallt mig till Engelska, matte och geografi.

Men efter ett tag kommer sjalvklart myrorna krypande i barnens brallor. En stor del av skoldagarna verkar bygga pa att barnen i forsta hand ska sitta av sin tid dar. I min skola slar froknarna i alla fall inte barnen, det gor de sa bra sjalva efter nagra timmars stillasittande pa obehagliga bankar. For min egen del brukar jag da ta med en skara ut pa den minimala skolgarden/toaletten och forsoka styra upp nagra lekar. Ibland klarar jag mig inte utan min i och for sig inte sa lararvillige parkamrat Vidyapathi, varken i klassrummet eller pa lekplatsen, nar saker har latt att att spara ur, speciellt om man forsoker spexa till det.

Och jag maste ju verkligen saga att det varit en utmaning sahar langt. Tittar man pa ungarnas larobocker kan de vara av bade pedagogisk modell och hog niva. Men vad hjalper det om sattet att anvanda dem pa ar som det ar. Exempel; uppgift: las igenom en dikt och svara pa fragor om innehallet. Tillvagaganssatt: Lararen lanar ut teachers guiden: facit och ungarna turas om att kopiera det som star dar in i sina bocker.

Jag har i alla fall lart mig en del. Och aven det har bara en detalj. Och nu ar det nog slut for den har gangen igen. Jag saknar musiken. Ser ni solen ser ni mig. Ser jag stjarnorna tanker jag pa er.

Hej da.


11 feb - Sondagmorgon i Arni

God morgon

Klockan ar bara 8.22, men jag har varit vaken flera timmar. Ar det for att jag ar ovanligt morgonpigg? Nja, kanske det ar nagot jag blivit har i Arni. Kvart i fem ar det namligen forsta bonestunden i mosken (narmaste granne med Jakob och Sudhakar) och boneutroparen satter igang. Allah Akbahr... mycket melodiskt och fint. Nar han ar klar ar det katolska kyrkans tur. Den ligger nagra hundra meter till hoger fran mitt hus. Det ar val vid 5-snaret. Tamilska psalmer och musik pa hogsta volym (de har enorma hogtalarsystem upphangda i gatuhornen, de ar formade som megafoner). Halv sex ar det nasta kyrka, den som Ruby och Graga tillhor (protestantisk). Det ar bibelord, musik och sang. I vanliga fall brukar jag bara vakna till en liten stund, men i morse hade oronpropparna akt ur och jag kunde inte hitta dem. Kanske lika bra det, sa ofrascha som de blivit (snalla Lars - ta med nya fina oronproppar nar du kommer).

Hade sallskap med Ruby imorse nar hon gick till kyrkan och jag slank in pa internet cafet istallet. Hon berattade att folk tycker om att lyssna pa religiosa budskap aven om det kommer fran en annan religion. Toleransen ar stor. Ingen irritation har inte over att nattsomnen stors. Jag gillar det, alla religioner sida vid sida overallt och det ar helt ok. Ingen som brakar om vilken som ar bast.

Igar (lordag) var jag och John pa bilutflykt upp i bergen (tillsammans med Ruby, Graga, Anitha och brudparet fran forra veckans brollop) nagra timmar fran Arni. Vi tittade pa det stalle dar vi ska ha mittlager fran den 17-20 februari. Det kommer att bli jattebra. Ett tyst stalle ute pa landsbygden dar vi ska bo och umgas, laga mat och ha en massa ovningar och diskussioner. Underbart! Jag hade hort talas om ett vackert vattenfall som lag i narheten och dar vi skulle kunna bada. Vi akte och tittade, men upptackte att den var uttorkad, inget vatten alls. Inget badande alltsa.. Pa vag hem akte vi forbi och tittade pa Asiens storsta teleskop. Det ar ett stort forskningsinstitut som forskare aker till fran hela Indien. De har oppet for besokare pa lordagar. Intressant trots att jag inte forstod vad de sa.

For att avsluta min inledning rorande ljud vill jag bara lagga till att jag i vanliga fall stors jag inte alls sarskilt mycket av alla ljud, de blir en del av livet har och jag roas av kaoset och folklivet. I fredags hade jag daremot "dagen da jag inte stod ut". En trang, varm buss som hoppade och krangde och jag fick sta rumpa mot rumpa med en man som inte var sarskilt villig att dela med sig av den lilla plats som fanns till forfogande. Bussen tutade och alla motande bussar, motorcyklar och andra fordon tutade ocksa. Hela tiden. Jag holl pa att bli tokig. Val framme i Arni var det politiskt torgmote. Sent pa kvallen stod an arg man och agiterade timme efter timme sa det skallrade i fonstergluggarna ovanfor min sang. Hade jag inte haft mina oronproppar hade jag tagit forsta basta buss till flygplatsen och akt till Sverige. Kom da att tanka pa bussresan tidigare pa dagen och gav upp. Insikt: Det gar inte att varja sig mot Indien. Det ar lika bra att alska det.

"Pinn-incidenten" pa Annas skola var en san dar handelse som jag och Anna aldrig kommer att glomma.
Jag satt och fick tarar i ogonen och haret pa armarna stod upp nar hogste chefen sa att det var slut med pinnar och slag pa deras skola. Berattar man den sa som den var, ar storyn riktigt bra och skulle gora sig bra pa film till och med. Jag tror dock att det ar ganska svart att fran den ena dagen till den andra sluta sla barnen om man alltid gjort det tidigare och om man inte ersatter slagen med nagon battre metod. Lararna behover ovning i att ha ordning pa barnen utan att sla dem i huvudet. Dessutom har jag forstatt (efter att ha diskuterat detta med John) att det finns en massa oskrivna regler och undertoner i denna handelse som sakert ocksa paverkar. Lararen som slog satt ju med pa motet, log, och var helt med pa att sluta sla. Hon var den som liksom fick skammas trots att denna metod understods av saval rektor som hela indiens skolsystem.

Hoppas vi far tillfalle att fortsatta diskussionen pa MD school aven nar Anna och Niruba byter arbetsplats efter mittlagret. Det nya paret som kommer dit far ta vid och fortsatta visa med andra metoder hua man undervisar utan aga. Det tar ju givetvis langre tid att fa denna nya metod att fungera, men det ar det ju vart. John sa ocksa att vi inte kan rakna med att gora samma sak pa de andra skolorna och att det ska sluta pa samma lyckliga satt. Dar kan det bli tvartom, att vi mister arbetsplatser och samarbetspartners och han rekommenderar inte att Annas metod sprids. Hur som helst kanns det  jattebra att just denna historia slutade med ett steg i ratt riktning.

Inga nya bilder idag, min dator fungerade som vanligt nar jag oppnade Photoshop och lyssnade pa musik, men nar jag till slut satte sladden i eluttaget blev den helt svart , bara dog. Forstod inte alls vad som hande. Ar det det har som kallas kortslutning? Nan som vet?

Gruppen mar bra, ledig sondag idag. Frida lite febrig igar, hoppas battre idag. Jag ska fortsatta valideringssamtalen med nagra i svenskganget. John har akt till sin hemstad Madurai (10 timmars bussresa ;-) for att halsa pa sin syster som precis fatt barn. Grattis John har blivit morbror! Han kommer tillbaka tisdag morgon.

God sondag!
Mia

Min syster ar olycklig

 

Igar var det utbildningsdag igen, som alltid pa fredagar. Det var Stefan och Vidiapadi som hade om jordbruk. Fick veta hur ris och andra grodor odlas, intressant. Eftersom denna utbildningsdag var till storsta delen utomhus har jag nu battrat pa min indiska branna. Indisk branna betyder, i alla fall for oss tjejer, att man ar brun i anskitet, om armarna, men inte axlarna, och mojligtvis att nyansen pa fotterna ocksa ar lite brunare, men det ar nog mest smuts.

 

Jag pratar en del med min syster Suganthi. Hon ar 23 ar och gift. Har forstatt att hon inte alls ar lycklig i sitt aktenskap. Det ar hjartskarande nar hon berattar. Jag har knappt pratat med honom sjalv men hon berattar att hon tycker han ar en hard person som inte lyssnar pa henne. Det ar helt enkelt hans karaktar sager hon. Jag har forsok rada henne att prata med honom men hon sager at det inte gar eftersom hennes asikter inte ar varda nagonting. Jag blir ledsen i hela kroppen nar jag ser hennes hopplosa min. Hon sager att hon alskar hennes son och det ar han som gor livet vart att leva. Varje dag fragar jag hur hon haft det och hon svarar alltid, ok. En dag fragade jag varfor hennes dagar alltid har varit, ok, och inte bra. For att mitt liv inte ar intressant for mig, svarade hon da. Skilsmassa? Nej, inte mojligt. Och det visste jag redan sedan innan. Vid en skjlsmassa har blir kvinnan ofta hart drabbad hart. Hon ses ned pa och kommer formodligen aldrig kunna gifta om sig. Jag vill sa garna gora hennes liv lite dragligare men vet inte hur.

 

Ikvall ska vi ha filmkvall hemma hos Karin G och Sunnil, ska bli mysigt.

  

God eftermiddag!

 

/a.


Hollow Blocks

Nu har livet har i Arni borjat likna nagon slags vardag. Det kanns som att jag bor har nu! Och en del i vardagen ar arbetsplaceringen. 4 dagar i veckan arbetar jag och Ahino med att göra hollow blocks. Lite till min egen förvåning så har jag upptäckt att fysiskt arbete är riktigt härligt! När man väl kommit in i rytmen så är det behagligt på något sätt. Att stå och skyffla grus, lyssna på tamilmusik, skratta med arbetarna, prata med grannarna, dricka te sittandes på sandhögar eller bara koppla av och drömma sig bort. Jag tänker ibland på hur skönt det är att inte förstå vad som sägs runtomkring en. Det är så enkelt att koppla av en stund, utan att lyssna med ett öra som man annars ofta gör. Och så slipper man all information som man inte vill ha, som kallprat och vad de säger på radioreklamen. På jobbet så skyfflar vi som sagt mest grus till maskinen som pressar ihop blocksen (typ större tegelstenar) och vattnar stenarna (torkar gör att de blir mer kompakta och hållbara), men ibland får vi flytta dem och rengöra träbrickorna de står och torkar på. Om allt går som det ska så slutar vi innan 12, men ibland går strömmen mitt i allt och då är det bara att vänta eller så kommer någon på besök och då ska det drickas te såklart. Det där med tid är inte så noga här. Idag var vi klara redan 11.30, men jag och Ahino hängde kvar till 13 i alla fall bara för att det var mysigt. Vi lekte med min kamera, tog skojbilder och skrattade med bossen Sam (Karin och Justins värdpappa) och gjorde konstverk i sanden. Jag tog ett jättebra foto på två äldre manliga arbetare, som tog en tupplur bredvid varandra på en grushög efter att jobbet var över för dagen=) Kvinnorna får däremot skynda sig hem och göra lunch till sina familjer, de har två jobb att sköta..  De andra arbetarna kan inte engelska, men vi ler mycket mot varann och de tycker nog inte att jag är så konstig längre. Jag försöker bära bort deras tekoppar och sådant ibland, så att de ska fatta att jag är en av dem. Det finns kraftiga tendenser att särbehandlas här annars. Ibland berättar de lite om sina liv genom Ahino som tolk. Igår kom det till exempel fram att en av männen där hade 4 fruar (!). Jag tror han menade allvar faktiskt. 2 bodde här i Arni och 2 på annat håll. Om den/de befintliga frun går med på det är det visst lagligt här.. När jag frågade Ahino om kvinnor kunde ha flera män samtidigt började hon skratta jättemycket, först ganska chockat. Men det känns ändå bra att vi kan skratta åt sådant ihop, hur okul det än egentligen är. Alternativet är väl att gråta. Samhället accepterar det ej sa hon i alla fall sen. 

Nu är det bara en vecka till kvar på Hollow Blocks, sedan byter alla arbetsplats och resten av tiden så jobbar jag och Ahino på en skola! Jag tror att det blir en jättebra kombination med fysiskt arbete och sedan en skola. Sista dagen tänkte jag fixa fika till alla pvår fikapaus vid 11. Hoppas att jag kommer på något bra svenskt som inte kräver ugn eller kylskåp..


Anna blir arg nar larare slar

 

 

Igar pa formiddagsrasten gick jag och Niruba upp pa skolans overvaning som vanligt for att dricka kaffe med en larare som heter Rachel. Vi har pratat mycket med henne och kanns som om vi fatt bra kontakt. Men… Igar sag jag hur hon slog tva barn i huvudet med en pinne for hon ville fa dom tysta. Det var bara jag som sag och jag sparrade ogonen i henne. Nar hon kom tillbaka till oss sa jag att jag inte tyckte om nar hon slog barnen. Visade pa mitt eget huvud for Niruba och den andra lararen som var dar hur hon hade slagit. Dom borjade alla skratta, eftersom jag inte forstod vad det var som var sa roligt fragade jag vad det var dom tyckte va sa kul. Dom kunde inte svara och bara skrattade. Det var valdigt frusrerande att sta dar och bli skrattad at. Nar jag kande att jag inte langre kunde beskriva med ord hur jag kande mattade jag ett slag med pinnen pa Rachel som hade slagit barnen. Hon blev ganska chockad och hanterade situationen genom att vara bara tyst och sedan stracka fram huvudet och med sitt kroppssprak saga…men sla da!! Det gjorda jag sjalvklar inte utan gick istallet darifran. Sedan berattade jag for rektorn vad jag nyss hade sett. Han flinade ocksa men jag lugnade ner mig och dagen fortsatte som vanligt…trodde jag.

 

Efter lunch berattade Niruba for mig att Rachel hade sagt att hon tagit mycket illa upp for det jag gjort mot henne. Hon tyckte att jag skulle ga och be om ursakt sa var det bra sen. Jag tog med mig Niruba upp som tolk och bad om ursakt och forklarade att jag hade gjort sa bara for att visa hur fel jag tyckte det var att dom slog barnen. Hon forlat mig och vi var vanner igen.

 

Pa kvallen ringde Mia mig och berattade att min parkamrat tydligen hade tagit valdigt allvarligt pa det som hade hant om berattat det for John. Han hade i sin tur pratat med, dom som driver organisationen WEL har i Arni, Ruby och Grega. Dom tyckte detta var en sak som maste utredas ordentligt. Va, tankte jag?! Mia och jag diskuterade lite och kom fram till att det kanske var bra om detta togs upp ordentligt for det kanske ar forst da det kan bli en forandring. Det blev bestamt att det idag pa morgonen skulle vara ett mote pa skolan da chefen for skolan, jag, Niruba, Rachel, Mia och John skulle delta. Det som vi kom fram till var att det inte ska ske nagon mer aga pa skolan fran om med nu. Nar chefen sa dessa ord kollade Mia och jag pa varandra med stora ogon och hojda ogonbryn…var detta mojligt. Men jag var inte riktigt nojd…sa att det inte borde vara mig dom berattade detta for utan lararna och aven eleverna. Chefen gjorde att snabbt overvagande och tog in alla larare till motet. Han berattade for dom vad som gallde och berattade att pa mandag vid bonenstunden da alla barnen ar samlade ska aven dom fa veta att det ar slut pa slag nu!

 

Imorse nar jag gick till skolan kandes det som om jag var pavag till en rattegang och nu kanns det som om ja har vunnit malet. Ar medveten om att detta kanske inte kommer funka till 100% pa en gang men det ar helt klart ett stort steg pa vagen och jag maste erkanna att jag ar javligt nojd! Inte trodde jag att detta mattade slag kunde andra sa mycket!

 Det kanns skont att det ar helg nu sa detta far smalta in lite.
 


Trevlig helg!

 

/a.


Senaste nytt

Hej och god morgon

Hoppas ni njuter av vintern i Sverige. Har blir det bara varmare och varmare. Pa dagarna ar det riktigt hett och man undviker att vara ute om det gar. De som jobbar pa dustbins maste dock sta i solen pa dagarna och de ser lite trotta och yra ut nar vi se till yogan pa mandagar och onsdagar. Det galler att dricka vatten ofta och mycket.

Igar efter yogan hade vi ytterligare en genomgang av kriterierna for projektet som paren ska gora medan de ar i Arni. Temat ska vara jamstalldhet och manskliga rattigheter och kommer antagligen att handla om jamstalldhet i familjerna och pa arbetsplatserna eftersom det ar latt att fa information genom intervjuer och genom att de vistas i dessa miljoer dagligen. Proektet kommer att bli en muntlig redovisning pa minst 20 minuter i slutet av mars samt en skriftlig inlamning. Jag och John forsokte betona att det ar viktigt att tanka pa hur de ska presentera sitt projekt. Planera bilder, film, framtradande sa att det blir intressant for de som lyssnar.

Tanken ar att de sen ska gora ett liknande projekt i Tidaholm sa att de kan gora jamforelser mellan Arni och Tidaholm. Bade det indiska och det svenska projektet presenteras under senare delen i Tidaholm for gruppen och forhoppningsvis intresserade tidaholmare.

Vi mar bra i gruppen. Inga allvarligare sjukdomar. Myggbett har vi alla och, i nagot fall, nagon annan typ av roda svullna hudutslag pa armarna som kliar ordentligt. Kanske solutslag, allergi mot cement eller loppbett. Doktorn har skrivit ut salva och tabletter, men han visste inte vad det var for utslag. Inte latt att ordinera medicin da...

Imorgon utbildningsdag igen, veckorna gar fort. Det ar Stefan och Vidyapathy som ska lara oss om jordbruk och odling. Vi ska aka till Vidyapathys hemby som ligger strax utanfor Arni pa studiebesok och sa ska vi bjudas pa lunch i hans familj.

Idag ska jag ha valideringssamtal nr 2 med halva svenskgruppen. En och en har de bokat in sig hos mig och varje samtal tar 20-30 minuter. Det ar en typ av utvecklingssamtal som vi gor for att uppmarksamma det informella larandet som detta utbytet ger. De berattar, jag fragar och dokumenterar skriftligt. Intressant och kul!

Nu dags for frukost. Hoppas inte pa "idlis" faktiskt. Det ar den vanligaste frukosten hos mig och det kanske inte direkt ar favoriten. Vita flygandetefatsformade risbollar (tyvarr utan smak) med kokosnotsas. Men det finns ju en massa annat gott som "dosai" (rispannkakor) eller vanligt ris faktiskt.

Kram till alla!
Mia

Children



Det har ar min granne. Det ar farmor och barnbarn och de bor med mamma, pappa och fler syskon i ett pyttelitet skyffe mittemot Rubys hus dar jag bor. Jag kan se ner fran min terrass pa deras halmtak som ar alldeles trasigt och de har forsokt lappa ihop med trasor, med solen lyser in anda och under regnperioden maste det vara annu varre. Farmorn fragar mig varje dag om jag atit och ar matt och sa ler vi mot varandra.
Jag ska forsoka hitta ett stalle och skriva ut denna bild till henne och allra helst vill jag ge dem ett nytt tak.



Foto: Anna
Skolbarn pa MD school.


Foto: Anna
Niruba lar barnen Imse Vimse spindel pa MD School.



Flickan i mitten heter Ida (inte helt saker pa stavningen) och hon till hoger ar Violet.
De ar syskon i Karin J och Justins vardfamilj. Violet gar pa MD school. Ida gar pa internatskola och bor inte hemma under vardagarna. Flickan till vanster ar en kompis.
/Mia

Dagens Arni

Dagens Arni

Foto: Anna

Tidig morgon i Arni, affarerna har inte oppnat an. Bara vagnar och kor som drar lass med frukt, gronsaker, sockerror eller annat som maste transporteras innan trafiken blir for tat pa gatorna.
Basta stunden pa dagen, inte for varmt.
/Mia

Bryani i narbild

Briyni i narbild

Innan maltiden skoljer man av bananbladet med lite vatten. Sen gar de som serverar runt med varsin matratt och klickar upp till alla gaster. Nagon ger ris, en annan kckling eller mer rodbetsrora. Portionerna ar stora, man ater och ater och sa kommer det bara ny mat som lassas upp. Gott. De friterade runda ringarna kallas Valani (eller likande) och det sproda brodet  Apadam.

Middag pa WEL

Middag pa WEL

Fotograf: Stefan
Karin J, Niruba och Frida ater Bryani pa bananblad. Bryani bjuds det ofta pa nar det ar fest. Brollop kanske som i detta fall. Lemonrice, tomatorice, olika gronsaksroror, en banan, stark masala med kyckling.
/Mia

toalettsymboler

toasymboler

En bild fran Stefan. Toalettsymbol med en kvinna i sari.

Indiska kycklingar

Indiska kycklingar

Varfor inte farga kycklingarna i olika farger tankte Stefan familj.
De springer lost i pa garden eller sa gar de in i buren och ater.
Stefan som sitter vid datorn intill just nu tillsammans med Vidyapathy,
berattar att den gula kycklingen dog igar, han blev dodad av en mus tydligen..

/Mia

Indisk begravning

Begravningsbild   

 Skrivet 2/7


Pa vagen hit forsokte en fruktforsaljare lura mig att kopa tva bananer for 4 rupies…glom det, jag tanker inte betala dubbla priset bara for att jag ar utboling. Nasta forsaljare visste battre och han fick salja sina bananer for motsvarande 30 ore. Jag har rad att betala overpris, men ratt ska va ratt! Haha!

Det ar inte ofta man ser en dod manniska, och inte heller ofta man far en fyrvarkeripjas i huvudet. Eller? Det hande mig samtidigt igar kvall. Nar en avliden manniska tas till begravningsplatsen gors det synligt genom stan. Folk langst fram smaller smallare och trummar. Efter dom kommer en stor vagn heltackt med blommor som dras av en ko. Efter och intill vagnen annu fler manniskor. Alla dom som gar i taget ar vad jag forstar nara slaktingar till den avlidne som ligger fastspand pa vagnen. Under tiden som vagnen rullar tas blommor bort fran vagnen och kastas pa vagen. Efter taget blir det en vag av blommor, riktigt fint faktiskt. Men ju mer blommor som tas bort ju tydligare kan man se personen som ligger dar, och jag maste erkanna att det vad lite otackt. Jag och Niruba skulle forsoka smita forbi taget lite smidigt. Det slutade med att jag fick en fyrvarkeripjas i huvudet, aven det lite laskigt. Tog skydd under en smeds tak och vantade dar tills dom kommit forbi, ingen id’e att ha brottom i Indien.

Hur min vag till jobbet kan se ut. En hona med sina kycklingar star och pickar i sig havre. Nagon sopar, nagon tvattar klader, nagon diskar, nagon lagar frukost. En ko star och ater fran en sophog. Nagon pumar vatten ut brunnen. Nagon plockar upp en koskit som hon sedan blandar med ho, gor till en kaka, lagger att torka i solen. Anvands sedan som langsamt brinnande kol. Roken gor att man far tarar i ogonen men det funkar sakert bra att laga mat pa. Barn som skriker good morning, whats your name. En vagn dragen av tva kor, lastad med what ever, far mig att ga till sidan. Sedan ar det dags att kors vagen och det ar ju en historia for sig…bara att vanta in ett nagot sanar bra tillfatte och sen bara ga med bestamda steg och hoppas att det gar bra aven idag. Precis utanfor skolan hanger det alltid en grisfamilj, som ater pa vad de hittar, och ibland en apa. Ja, man kan val saga att den lilla biten ar bra mycket me handelserik an banvallen, karravagen, skolgatan eller vilken vag som helst i Sverige, i alla fall som jag har gatt pa.


Justin and Karin

Karin och Justins familj

Karin is in the front in the red clothes and Justin is the guy in the front at right. The rest of the family is stnding aroun them and in the background we see the others in the group.

Hello!

We have not been writing anything since we came here som maybe it is time now.

We can start to interduce our selves.

My name i s Karin I am 19 years old and coming from Linkoping in Sweden. My name Justin I am 25 years old I am coming from Madurai, Tamilnadu, India.

Our host familly is very good. And taking very good care of us. It is the father Sam he is working with hollow blocks next door to our house, mother Nirmala she is working with theselfhelpgroups on WEL, Ida is ten years olod she is going to a shcool in ranipet in vellore dist so we miss her a lot and she misses us aswell an Violet 8 years old old and going to the school in Arni were Anna and Allin Nirupa is working. We have papaya trees, three dogs and a lot of hollow blocks in our garden. We are living naighbours to Vidhiya pathy and stefans house.

We are working on the dustbinmaking. It is good but very hot and we are to fast so we rest a lot at Jakobs and Sudhakars place.

Now we need to get back and make a new dustbin.

See you later Karin and Justin.


Dagens Arnibild

Dagens Arnibild

Den har gangen ar det Anna som bjuder pa dagens Arnibild. Bananer overallt och saaa goda, inte alls som de halvgrona stela bananerna vi kan kopa i Sverige. Man behover aldrig ga hungrig lange om an ar ute pa stan. En banan for 1 rupie.
/Mia

Education day about silk

Education day about silk

Sunil and Karin G had a very nice education day about silk weaving and how to make silk saris. It was very interesting to see how it was made from the first step with the silk worm (Sunil holds one in his hand) and then to the silk threads that we see in the back ground.

/Mia

Education day about silk

Education day about silk

Satish is a friend of Karin G and Sunil's host family and he shows how to weave silk. It's absolutely amazing how they make this beautiful silk saris. Every sari takes from one to three weeks to weave, depending on how the design is.
/Mia

Anna skriver upp reglerna

Anna skriver upp reglerna

Antligen overens om hur vi vill ha det i gruppen. Anna skriver upp reglerna sa att alla kan anteckna..
/Mia

Reglerna alla ville ha

Reglerna alla ville ha

Efter gruppdiskussioner och omformuleringar fick de till slut ihop dessa regler. Kanske gar det att lasa atminstone nagra av dem. Vanskap, respekt, lika varde och att tala engelska sa ofta som mojligt.
/Mia

Att öppna en banan från andra änden

Indien vaknar tidigt och det är lätt att förstå varför. Morgonen ar minst lika stökig och bökig som resten av dagen men av någon anledning råder en udda form av morgontrött, dimmig, stillhet. Det är på morgonen det godaste kaffet, de trevligaste människorna och de största skraphögarna finns att upptäcka.

Kukeliku...klockan är sju och har kommer veckans rapport från Arni. Som brukligt är när kronologi eftersträvas så börjar vi (ungefär) där vi slutade förra gången.

Här i Arni börjar termostaten på allvar skruvas upp och vissa av dagarna är rejält varma. Arbetet på dustbinfabriken flyter på med förnyad intensitet sedan vi introducerat den svenska "fikan", funkar över förväntan och förlänger arbetsdagen med minst en halvtimma. Herr Kumar som håller i plånboken på cementgjuteriet bjuder frikostigt på kokosnötter och annat godis. Förutom en skön stund i skuggan innebär jobbet en hel del arbete och jag kan stolt proklamera att vi ligger före tidplanen.

Som några av er säkert redan läst och sett på den gruppgemensamma blog(g)en så mötte jag den lokala barberaren häromdagen. Förutom hovfotograf, tillika handledare Mia, så hade jag sällskap av Sudden Sudhakar och Stefan. En imponerande åskådarskara samlades också. Känslan att vänta på min tur var ungefär i stil med att sitta i väntrummet hos tandläkaren. Nu visade det sig att oron var obefogad och med tanke på vilka "verktyg" frisören förfogade över så är resultatet inget annat än grymt imponerande. 20 rupees kostade kalaset, vilket motsvarar lite drygt 3 kr.

Efter klippningen var det som om energin gick ur mig för cirka 4 timmar. Ingen aning om varför förutom att jag var trött, hungrig och frusterad över att alla enkla saker tar så lang tid ibland. Jag gick ut och köpte lite torsdagsgodis och situationen var snart under kontroll.

I fredags inföll veckans educational day, det var Karin G och Sunnil som höll i den. Vi åkte runt och tittade på alla steg i tillverkningen av sidensaris. Nu har jag aldrig varit speciellt intresserad av varken siden eller saris men det här var riktigt spannande och intressant. Efteråt höll Mia i en kramskola. Jag är inte så väldigt kramig men i Indien har jag nog mött mina överman och kvinnor. Efter en lång och utmattande dag varvade vi ned med lite "parata" på Hotel Super 5 Star (mer gratisreklam) och provianterade inför lördagens stora händelse. Resan till Chennai och skeppet Götheborg.

Utflykten till Chennai låg gruppen varmt om hjärtat och kanske var det extra hett för svenskarna p g a Götheborg. Och visst blev det hett alltid, i fyra timmar stod vi i kö för att komma ombord. Man kan väl säga att det indiska intresset var gravt underskattat. Tack vare snälla besättningsmedlemmar ombord och i egenskap av våra ädla syften kom vi alla fall ombord tillslut. Skeppet är verkligen fantastiskt och det var grymt att träffa besättningen på detta sätt. Förutom skepparhistorier hann vi på resan med det obligatoriska templet och Asiens största strand (och världens andra?), Marina Beach mitt i Chennai.

Efter, nära nog, 24-timmars utflykten till Chennai blev söndagen en enda lång, nyktert framkallad, baksmälla. Söndagar är sällan förknippade med överväldigande tempo. Sudden och jag hann i alla fall med vila, städning (till värdfars illa dolda förtjusning) och tvättning.

Och sedan blev det en ny vecka igen...

---

Jag åkte ju i väg på det här utbytet for att få nya perspektiv på saker och ting. I det avseendet är utbytet redan en framgång. För nya perspektiv har det minsann blivit. For mig är historien "Att öppna en banan från andra änden" en väldigt bra allegori för dessa nya perspektiv.

Jag har alltid öppnat bananen i "skaftänden", men inte i Indien har öppnas bananen i anti-skaftänden.

Vad säger det då oss (mig)? Jo, det säger förstås en del om olikheterna i hur vi uppfostrats, tänker och tycker. Men framförallt får jag ju fråga mig själv varför jag alltid öppnat bananen i samma ände. Det är faktiskt en motiverad fråga som demonsterar hur lätt det är att vila och fastna i samma tankemönster (tankemonster). Nu utmanar jag mina åsikter och till min glädje ser jag saker som gör de och mig starkare.

---

Till er alla!

=)

Ur min resedagbok som finns
här.

Gruppovningar pa WEL

Session with the group

DIskussioner och ovningar. For att lara kanna varandra som individer och for att starka gruppkanslan.
/Mia

Ahino's birthday 2/2

163242-87

After the education day and lunch at WEL, we celebrated Ahino's birthday. We sang Ja ma hon leva, happy birthday and she got a necklace and earrings from her partner Sanna and badminton rackets from the group. The cake was finished within 5 minutes..

/Mia

Ahino and Cynthia

163242-86

Ahino and Cythia at WEL-centre. Session time.
/Mia

Dagens Arnibild

Dagens Arnibild

This is one of the silk streets where a lot of silk stores and weaveries are located.
/Mia

Gotheborg

Gotheborg

We just loved to be on Gotheborg and didn't want to get off. The other visitors had a small walk around the ship, just a very quick visit. The Swedish group tried to stay as long as possible, smell and look and just enjoy the atmosphere.

Maria (another staff member who was responsible for the buses and harbour) said that the worst part is to make visitors disappointed. In general they have high expectations and some of them have been waiting since 5 in the morning. They have seen the ship in media and there is a lot of attention everywhere they go, but the visit on the ship is very short and they don't show more than the deck.
/Mia

Finally on board Gotheborg

Finally on board on Gotheborg

Anna and Karin G talks with one of the Swedish crew members. He just started his job on Gotheborg on New Years Eve and he likes it very much. He has no knowledge of sailing, but there are lots of other jobs to do on this ship. As part of the crew he has to pay 15 000 kronor and then everything is included. Food and trip.
/Mia

Long line to buy tickets to Gotheborg

163242-81


When we first saw this line of Indians waiting to buy ticktes (50 rupies each) we didn't understand that this was just a very short part of the line. The actual line was circling under a big roof with 5 looong rows. The Swedish staff that were there to organize the buses to the harbour said they never expected so many people. Thousands of patient interested Indians. We placed ourselves in the end and waited in the hot sun for several hours.

Some people tried to sneek in before us in the line and succeeded, since they found it to boring to wait. They  didn't understand why we, who are Swedish, acceped to wait so long. We replied that we have no rights to go before anyone else. Just to make them feel a bit bad.. well it didn't help. When we finally reached the office to buy our ticktes they said it was only possible to buy for the Monday showing, no more visitors today..

Since we had been sitting 4 hours in the bus to come to Chennai and also had 4 hours back, a very nice Swedish prince called Emanuel helped us to get tickets and made us smoothly get on board Gotheborg.
So I won't really call it to use our Swedish identity, more that it would have been such a failure if we couldnt get to finally see it and the Swedish staff understood our situation.

/Mia

John - a true animal friend

163242-80

John found this goose outside the bus on the way to Chennai.
/Mia

Another group picture

163242-79

Here we are standing in front of the monument area in memory of  Rajiv Gandhi.
/Mia

The Gandhi monument

163242-78

This monument was placed in a very open large green area. It  was a pieceful stroll around
the park.. we didn't yet know how long this day were going to be.. with several hours waitng for ticketes to
Gotheborg.

/Mia

Rajiv Gandhi monumentet

Rajiv Gandhi monumentet

On the way to Chennai we stopped at the Rajiv Gandhi monument. He was killed by a female suicide bomber in 1991.
/Mia 

Work place: Dustbins

163242-75

This is the work place for Karin J, Justin, Jakob and Sudhakar. Every day the make 2 dustbins
that will be placed in different places in Arni. It's a friendly and nice atmosphere here and the rest of the staff is helpful. After a whole workday in the sun we had coffee in the shadow together. Only the boss is missing in this picture.

/Mia

Work place: Dustbins

163242-73

When the concrete mixture is ready they pour it into the big form. Then it needs to dry for at least 3 hours. After that they remove the sides of the form and a new dustbin is born. Before it can be used they water the dustbin - this to make it even stronger so it won't crack so easy.
/Mia

Work place: Dustbins

163242-71

Jakob is mixing the concrete, Sand, cement, water and some small stones. It takes a professional to  know exactly how much of everything, but the staff at the work place tells them to add more water or sand to make the perfect structure for making a dustbin
/Mia

Workplace: Dustbins

163242-70

Justin is striking and paiting the form with 'tjara" (dont know the English word), so the dustbin won't stick
when it's ready.

/Mia

Work Place: Dustbins

163242-68

This ring goes into the concrete to keep the whole dustbin together. Its very important
that it becomes straight. That's why it's good to be four persons to hold it when they tie
the vertical bars.

/Mia

Work place: Dustbins

Work place: Dustbins
Here their hands are making the steel ring stable by tying it together with thin steel threads
/Mia

Work place: Dustbins

Work place: Dustbins

Here Sudhkar, Karin J, Justin and Jakob are taking the measure of the steel ring that will go into the concrete dustbin to hold it together.

/Mia

Det svenska skeppet.

 

 Ja, nu har det gatt nagra dagar igen och det har som vanligt hant massor. Ska ge er ett litet axplock. Vill aven passa pa att rekomendera er att titta in pa varan blogg ocksa. Indien2007.blogg.se  Dar finns det bilder for den som ar intresserad.

 

I Fredags var det utblidningsdag igen. Det var Sunnil och Karin G som larde oss mer om silkesvavning for saris. Vi besokte tva olika fabriker dar vi fick se hur det gick till. intressant.

 

Igar akte vi tidigt med buss till Chennai. Huvudresemalet var Ostindienfararen fran Goteborg, och det blev helt klar det som tog upp mestadelen av var tid i storstaden. Pa vagen besokte vi ett jattestort temple. Som alltid vid tempelbesok fattar man inte sa mycket, sa det kanns inte alltid sa mengsfullt. Man kanner att det ar jattagammalt men sen ar det inte sa mycket mer. Tycker jag iaf. Men, men. Dar sag jag for fortsta gangen i indien andra europer. Det var tydligen nagon slags turistattraktion och en massa tyskar var dar. Nagra av oss, bl. a. jag fastnade direkt i tusisttrasket och kopte mig ett par skor. John, den indiska handledaren tyckte att det var hutlosa priser men efter att ha prutat ner ett par skinnsandaler halva priset till va 35 kr sa kandes det anda inte sa farligt.

 

Vi stannade vi ocksa pa en stor minnesplats for Ravji Ghandi som blev utsatt for en sjalvmordsbombare pa 90:talet tror jag det var. Han var politiker och som en slags frihetskampe som blev mordad. Han har minst sagt fatt en stor minnesplats. Vi svenskar jamforde den med den lilla sten som Olof Palme har. Fjuttig!

 

Sen var det dags for skeppet. Hade skapat mig nagon slags illusion om att bussen skulle kora oss till hamnen dar vi skulle se skeppet pa langt hall. Vi skulle kliva ombord, snacka lite med svenskarna som jobbar dar, kanske fa en kopp kaffe… Tillbaka till verkligheten dumma blondin!!! Vi klev av bussen pa en sexfilig vag som vi skulle korsa. Dar pa andra sidan stod det massor av folk i ko och jag forsto inte riktigt varfor forst men insag sen att dom var har for samma syfte som vi. Jag bara jublade av lycka for att fa stalla mig i denna underbara ko i gassand solsken!! Har aldrig statt i nan sa lang ko och jag vet inte vad jag ska jamfora det med. Bara en javligt lang ko! (Vi var dom enda svenskarna.) Mia gick genast fram till en av dom som jobbade pa skeppet och fragade om det over huvud taget var nagon ide att sta i kon. Han trodde det och vi stod och vi stod. Det vi koade for var att fa kopa biljetter for att sedan ga pa en buss som tog oss till hamnen och slutligen pa skeppet. Nar vi statt i kon i over fyra timmar och antligen kommit fram till biljettkassan visade det sig att dom bara salde biljetter till mondag efter som dom inte skulle hinna ta ombord alla idag. Jaha, allt koande i onodan… Mia tog nagra raska steg till svensken hon pratat med nagra ganger innan. Forklade varan situation. Han gav oss sexton snabba stamplar och vi hade fatt vara biljetter. Vi fortsatte koa for att fa komma pa en buss. Nar vi antligen var vid hamnen tog Mia tag i saken igen. Vi blev snart inledda pa en VIP:gang. Jaha, da hade vi utnyttjat varan vita hud till foretrade pa det svenska skeppet. Koande i fem timmar, men det var det vart! Hur kul som helst att fa prata lite svenska med andra svenskar. Det var larvigt kul!

 

Sedan akte vi vidare till Asiens storsta strand som ligger utanfor Chennai. Morkret hade fallit men vi sprang glada ut for att antligen na vattnet. Hoga vagor som slog oss vata. Harlig kansla trots att vi var trotta efter allt koande. Efter en middag pa restaurang vantade den langa bussfarden hem. Var val hemma runt halv tre, sav lange och nu sitter jag har. Idag tror jag att jag bara ska lasa bok pa terrassen efter lunchen som snart vantar.

 Jag och min parkamrat kommer varandra narmare och narmare. Har pratat om massa intressanta saker. Bl. a. killar och giftermal. I borjan a diskussionen kunde man tro att vi hade helt annorlunda asikter vad det gallde amnet. Men efter tillrackligt manga fragor fran min sida visade sig att vi faktiskt tyckte ganska lika. Intressant. Jag kan skamta med henne och hon forstar och vi har faktiskt rikigt kul tillsammans ibland.


Hopp over koblajan!

/a.

Vi aker till Goteborg

Hej och god morgon!

Fredagmorgon och vi ska snart samlas for att ha var andra utbildningsdag. Det ar Karin G och Sunil som ska ha en dag om silkesvavning med studiebesok. Fran larv till sari - hela kedjan. Arni ar valkant for silke, sa det kanns roligt att fa se hela processen.

Imorgon lordag aker vi till Chennai for att se skeppet Goteborg. Vi har hyrt en liten buss och chauffor och aker tidigt pa morgonen. Besok ombord samt pa sjalva hamnomradet. Chennais hamn fyller 125 ar samtidigt sa det ska bli en del firande. Pa mandag startar en svensk-indisk filmfestival i Chennai dar de bland annat ska visa Miffo och Harrys dottrar. Vi kommer dock inte att hinna ta del av det eftersom vi aker tillbaka till Arni pa lordag kvall.

Ha en harlig fredag
Kram till alla
Mia

2/2 Dagens Arnibild

2/2 Dagens Arnibild

Kokosnotter till forsaljning. Reklam for nya Bondfilmen. Tror dock inte att den visas i Arni, utan i de storre staderna. Kanske Vellore och Chennai.
/Mia

Hoppande barn

Hoppande barn

Under pongalfestivalen for nagra veckor sen fick vi en uppvisning i hoppstilar av smakillarna. Tjejerna stod bredvid och tittade pa, inte lika latt att hoppa i langa kjolar.

/Mia

3 feb - Dagens Arnibild

3/2 Dagens Arnibild

Sudhakar trimmar skagget

163242-63

En liten latt putsning av skagget for att det ska se mer valvardat ut. Ingen klippning denna gang.
/Mia

Stefan rakas

163242-62

Medan Jakob klippte sig passade Stefan pa att fa en rakning. Mycket omsorgsfullt. 2 inloddringar och noggrann rakning. Sag harligt ut att bli lite ompysslad. Undrar om det finns nagot likande for kvinnor, kanske inte just rakning, men ja, jag vet inte. Aterkommer om jag hittar nagot..
/Mia

Trivsamt pa salongen

163242-60

Mysig salong, trivsamt liksom. Musik och tv och helt oppet mot gatan. Man satt och smapratade med andra kunder. Enbart herrar dock. Jag markte efter ett tag att jag var enda kvinnan, men det verkade lugnt att jag fotograferade lite.
/Mia

Jakob gor sin vardpappa glad

163242-59

Ja, sa var det da antligen dags i onsdags kvall efter yogan. Jakob hade bestamt sig. Israel, Jakobs vardpappa hade tjatat mer an en vecka pa en klippning. Nu var det dags. Sudhakar visade vagen till en av stans basta frisorer. Knappt nagon vantetid alls. Jakob forklarade pa engelska for Sudhakar hur han ville ha det och beskrev for frisoren. Inte for jamnt men ganska kort. Med mycket stor sax och van hand satte frisoren igang. Jag satt bredvid och bevittnade en skicklig och grundlig klippning. Jakob var valdigt nojd efterat.
Slutnota for en klippning samt Stefans och Sudhakars rakning blev 40 rupies. (knappt 7 kr).
/Mia

Brollopsgruppbild

Brollopsgruppbild

Har ar vi hela gruppen efter brollopsceremonin pa WEL. Den enda som syns lite
daligt ar Sudhakar bakom Karin J.
/Jakob

Fin tankpersonal

163242-57

Jag och John tankar moppen som vi aker runt pa for att halsa pa familjer och arbetsplatser.
Den har killen har sa fin frisyr, sa jag var tvungen att ta en bild.
/Mia

En Arni-vy

Arnibild

Tankte att det kanske kunde vara kul att aven visa sjalva Arni. Det kanske ar svart att fa en bild
av det vi berattar om man aldrig sett hur indisk stadsmiljo kan se ut.
/Mia

Arbetsplats: Hollow blocks

Arbetsplats: Hollow blocks

Sanna vattnar cementstenarna for att de inte ska torka pa en gang. I tre dagar far de vatten for att halla battre. Vattnet gor cementen tatare. Till hoger ser ni de som redan ar klara och torkat.
/Mia

Arbetsplats: Hollow blocks

163242-54

En liten paus. Plattorna pa marken ar de traplattor som anvands som underlag.
Dessa ska skrapas rena fran cement och sedan skrykas med tjara for att inte cementen
ska fastna. Ungefar som nar man bakar (att man smorjer bakformen) tror jag..
/Mia

Arbetsplats: Hollow blocks

163242-53

Har jobbar Sanna, Ahino, Sunil och Karin G varje dag med att tillverka "hollow blocks" som ar som stora ihaliga tegelstenar i cement. Det finns bara en maskin som tillverkar en sten i taget. Under tiden kan de andra blanda ihop sjalva cementen. Eller rengora traplattorna som ligger som underlag.
De jobbar fran tidig morgon da det inte blivit sa varmt, till klockan 13 varje dag.

Av dessa holow blocks ska vi sen bygga nagot till en av skolorna. Tidigare utbyten har byggt en vagg runt en skolgard samt en toalett pa MD school. Vi far se vad det blir detta ar.
/Mia

Anna pa MD School

Anna pa MD School

Engelsklektion pa Annas och Nirubas skola. De lar sig ganska svara ord som de ska skriva fem ganger i sina skrivbocker. Det gar ganska vilt till emellanat, speciellt nar nagon kommer pa besok som har kamera med sig. Da vill alla vara med pa bild och slutar skriva. Den har bilden ar smygtagen, i vanliga fall flockas alla kring kameran.
/Mia

Stefan och Vidya pa Kennethschool

Stefan och Vidya pa Kennethschool

Tisdagmorgon a Kenneth school for de allra minsta. Stefan och Vidya lar dem
ogon, oron, mun, huvud - olika kroppsdelar pa engelska.
Alla barnen skriker tillsammans: eyes, ears, mouth, head...
/Mia

Hi Sweden, says Sudhagar

My name is Sudhagar,
The place name called Trichy,
It is away the Arni about 280km,
I have finshed my 12th std&i was working in Bangoler than i herd the Indo-swedis youth exchenge programe,after coming here i feel happy &joyful.
My father's name is Yesu,
My mother's name is Arokia mary,
I have one elder brother, and one elder sister, and one younger sister.
My swedish partner name jakob,he is very good person,after coming here he liked indinan cultures & food.
I am very happy to come sweden, i am very eager to meet my host mother & father.