Man kan uppnå så mycket

Det är vår utanför fönstret. På riktigt. Sudden har just lagt sig tillrätta i 40-kronorsfåtöljen och jag mediterar som brukligt är framför tangentbordet sittandes på en stol från 1700-talet. Då och då ger vi varandra en blick som utstrålar, vilket skönt liv vi lever. Gick på skogspromenad för några dagar sedan och inspekterade ägorna som Carl-Roger sannolikt skulle vilja uttrycka det. Det är en fin gammal, tät och kuperad skog. En skog där det är lätt att bli distraherad av något så underligt som tystanden. Det är inget större fel på det.

Söndagen är dagen som är bäst lämpad för ett bokslut över veckan som gått. Det har verkligen varit en svängig vecka både för mig och för Sudden. Vi har kämpat hårt med vårt projekt, arrangerat educational day om homosexualitet och fortsatt att iordningsställa Grimmestorp för säsongen som väntar. Vid en första anblick kan det alltså verka som om veckan mest bjudit på måsten och så har det kanske varit men däremellan har det funnits tid för annat.

Igår hade gruppen grillkväll (som framgår av tidigare inlägg) ute i Östra Gerum med temat ?bad taste?. Förutom brända quornfiléer, krämig guacamole och vällagrad potatissallad bjöd denna kväll på mer skratt än vad som normalt ryms under en månad. Inom en inte allt för avlägsen framtid kommer sannolikt bilderna från denna begivenhet att dyka upp på bloggen. Ett säkert tecken på att nyhetstorkan inte var här för att stanna. Det tackar vi Jonas, Neiruba och Anna för.

Imorgon börjar midcamp på Hökensås och därefter (på torsdag) återser jag mitt kära Linkeboda för några intensiva dagar hemma. För både mig och Sudden blir det ett skönt miljöombyte innan vi laddar inför sista fjärdedelen. Vi ser fram emot det.

Man kan uppnå så mycket. With people that rock! Kom igen Baghera, det svänger juh!

=)

Uglyparty!

 

Igårkväll bjöd jag, Niruba ocj Jonas på fest i vårt hus. Det var en fest med temat bad taste, ett så kallat uglyparty. Oj, va fula vi var! Och va kul vi hade?hela natten. Hela gruppen sov över och det var folk överallt! Jag är jättetrött idag men det är det värt! Har tyvärr inga bilder från festen men jag hoppas att Mia lägger upp det på bloggen inom kort.

 

Imorgon åker vi på midcamp och efter det på hemresehelg. Det ska bli kul.

  

/a.


Alla kan inte se likadana ut.....

image314
(Fotot taget i Ekedalen förra veckan. Svårt att tro, jag vet. Men det är svartvit funktionen som
gör att det mer liknar höst än vår.....anyhow....here's the shit........................


Ibland känner jag mig halv, delad, annorlunda.....jag att jag inte passar in.....
Men allt som oftast bryr jag mig inte....för jag vet att alla passar in, alla har en roll och alla är viktiga, vare sig man tror det eller ej......
Så blev det "Bad Taste" fest i östra gerum :) Det var grymt roligt och vi fick smakprov på en hel del ganska fula klädtips :) Bland gästerna sågs Frans Fritz, Gloria, jolanta, doktor stein m.fl som alla verkade ha utomordentligt roligt! Och bäst av allt, alla passade in, precis som de var!
Stort tack till Jonas!
Bilder från detta kalas kommer la så småningom, för imorgon bitti åker vi alla på Mittläger i Hökensås. På torsdag drar kosan vidare mot föräldrar och hos våra nära och kära stannar vi tills söndag.
Så det var allt från Ekedalen, Tidaholm, Skaraborg, Västra Götaland, Sverige, Norden, Världen.
På återskrift
frida

Minnen från vår första tid....

image310
ljudinspelning saknas.......

image311

Picknick på påskafton vid hornborgarsjön

image312

Vi såg tranor :)

image313
Cynthias första snögubbe

(jag lägger alla bilder stora, för när jag försöker öppna de små bilderna från bloggen går inte det. Vet inte om ni har samma problem, men försäkerhets skull blir alla stora denna gången)

Frida & Cynthia

Min plats på jorden.......

image306


När jag tar med mig kameran till skogen, då upplever jag naturen, då upplever jag formerna, färgerna, djupen, de små blommorna, vecken i stenarna, träden, grenarna, mossan, barken, gräset, vinklarna, djuren, krypen...ja allt ser jag med andra ögon! Därför gillar jag att ta med mig kameran ut....för att se skönheten

När jag inte tar med mig kameran till skogen, då upplever jag naturen, då upplever jag energierna i skogen, då samlar jag kraft, jag känner mig del av något större, och jag kan bara vara! Därför gillar jag att inte ta med mig kameran ut......för att se skönheten inombords.


image305


       

Need no words

image304


Snälla gör mig inte till en pappa.......

För pappor måste torka bajs!!!!

Så löd refrängen i en låt som en av tjejerna i klassen stolt spelade upp för mig i sin iPod.
Det är lärorikt att jobba i skolan, det vill jag lova :)
Jag tycker sångtexten är talande......gör mig inte till en pappa. Som att det är det lättaste att göra någon stackars grabb till farsa utan hans egna deltagande.....nåja.....skulle väl kunda hända, ibland, eller?!?! Hmmm
Nästa rad däremot.......Pappor måste torka bajs!! Har vi kommit någonstans om allt tjatande om färäldrarförsäkringar, pappaledighet, båda föräldrars ansvar.....kanske det. Detta är iaf vad 10 åringar i Tidaholm lyssnar på.

Nog om detta.....nu ska jag ut och fota....ska försöka lägga upp lite bilder åt er snaaaaaaart...hälst idag

Tidaholm är vackert

Frida

Forts. Tyst idag

Kanske det är just tyst och tryggt för det framkommer som att det inte finns några chanser. Inget utrymme för att göra fel. Allt är så säkert. Allt är inrutat och tryggt i mönster. Och det är väl det som gör Sverige till Sverige. Sen vad människan tycker om det är ju oerhört individuellt.

I Indien kanske vardagen var mer oväntad och spännande. Ett bevis på att världen lever och jag som individ i en samvaro där allt inte är förutsägbart utan mera oförutsägbart. Ett strömavbrott eller flera med känslan av att vi är beroende men kan fortskrida utan ström. En pannlampa eller levande ljus.

En kväll var det strömavbrott. Jag spenderade kvällen hos Stefan men började undra hur jag skulle ta mig hem. Stefan som satt med pannlampan på huvudet tog cykeln och jag hoppade på. Människor på gatan undrade vad det var för ljus som fort tog sig fram. Det var bara Stefan. Hjälpen i strömavbrottets mörker. När jag kom hem var det middag. Vi satt på golvet med levande ljus i mitten och det var den mest naturliga middagen. Det var så självklart. Så vanligt. Senare på kvällen kom strömmen tillbaka men det var som att den inte hade varit borta alls.

I Arni korsade jag vägen med massa fordon i rörelse i båda riktningar. I Tidaholm rycker jag till när en bil kommer fort emot mig.

Bilder från den roliga veckan som varit

 Sparbankshallen - yes! Vårt nya tillhåll för badminton, volleyboll, dans och innebandy. Kanske lite yoga också...



Utbildningsdag den 20 april med Sunil och Karin G. De hade bjudit in Elin Andersson från Röda Korset och vi fick lära oss mer om mänskliga rättigheter, till exempel hur konventioner underteckas och ratificeras och vad det har för betydelse för lagstifningen i ett land. Mycket intressant. Efter lunch var vi på studiebesök på Västgöta-Bladet. Där kollade vi i gamla nummer av tidningen. De har sparat alla tidningar sedan 1908, då den första tidningen kom.
Vi fick även en pratstund med chefredaktören Claes Rydholm.



Vernissage på Turbinhusön där Hellidens folkhögskola hade vårutställning. Anna ville köpa allt, men det slutade med att hon åt en massa snittar och drack cider.



Lakshmi bjöd på Sverige -Indien tårta (i lördags) där de små gula kycklingarna fick symbolisera alla deltagare i gruppen samt mig och John som handledare. Senare på kvällen blev det även supergod indisk mat lagad av en indier som heter Malkit och också bor här i Tidaholm. Sen sjöng vi till Karin J som spelade gitarr och en del släppte loss i indiska juckdanser.

Så har vi det.. hej hej så länge
/Mia

Sudden talar ut om livet på Grimmestorp

(Publiceras med två dagars eftersläpning)

Det känns som det är hög tid att kosta på sig en uppdatering från Grimmestorp. Den senaste tiden har av någon underlig anledning känts väldigt välfylld med aktiviteter. Nu är det i och för sig inte speciellt underligt eftersom det har varit extremt mycket att göra. Skulle emellertid inte vilja kalla det stressigt, för jag trivs ärligt talat bäst när jag känner mig ?upptagen?.

En extra bonus denna vecka är att jag haft ?inre tjänst? på jobbet och arbetat med en inbjudan till vernissage som vi har här den 12 maj. Känner mig verkligen inblandad i alla projekt och evenemang på Grimmestorp, vilket är extremt kul men också lärorikt. Det känns att säsongsöppningen närmar sig och jag verkligen ser fram emot när det börjar knalla runt besökare i parken och husen här. Då kommer alla symptom på lappsjukan vara ett minne blott.

Gruppen har under veckan haft en hel del skojsigheter för sig. Tackvare ?the one and only? Else-Marie och hennes entourage har vi fått halltider i en skitstor sporthall. Både rismagen och de förtvinade musklerna mådde bättre än på länge av den företeelsen. Förutom upptåg av denna typ har det grillats på improviserade grillar, bakats kladdkaka och scones lite på känn och förmedlats mycket värme i den tillfälliga kylan.

Med dessa välavväga adjektiv tillåter jag mig nu att lämna över taktpinnen till min ständige följeslagare, Sudden. Detta är hans version, exklusivt på indien2007.blogg.se och i Jakobs resedagbok =)

...

Hi everyone!

I have already introduced myself on this blog a few months ago so you probably know who I am. Sweden is a very good country, though everything is new to me, I am enjoying every minute. I have a partner, Jakob, that is helping me in every way and is a very good friend of mine. I am staying in host family, at a place called Grimmestorp, my host fathers are Carl-Roger and Lasse. This is a very good family. They are very nice to me. I am feeling like my own home. I don?t know the language of Sweden but they speak to me very much in English. I feel very happy and joyful.

Från Sudden och Jakob till alla våra vänner: Ta hand om er och ha det kul. Jämt!

=)

Linus in Sweden

Hi friends!

I like it Sweden very much. I enjoy each and every day in Sweden.

The workplacements are good. The school is totally different when I compare to India. Like the educational system and teaching methods etc. The last week I talk about the religion and the caste system in the class. It was a good experience for me. When I explained for them they were listening very interested and asked questions. I felt happy.

In the hostfamily I feel like my real family. I spend time with them every day. Everything is fine.

In the group activities I enjoy very much when we meet.

I like the food, the acommodation and the climate.

When I go to church here I did not understand anything but I felt peace in my heart and mind. Some spiritual thoughts.

Poddum nala eruku!
Sunil


Tyst idag

Det är tyst idag och här. Tryggt här.

Så kände jag när jag tog mig en tidig morgonpromenad i spåren i Tidaholm.

Definierar jag det så för att det inte är några ljud. Inga konstanta tutor, inga bussar som tar sig brakandes fram, inga dammiga gator och färglada kläder. Inget kämpandes för att ta sig igenom staden, dammet som sätter sig i håret, halsen som blir torr och fötterna som släpar efter. Inget sådant. Är det trygghet att inte ha något sådant.

I bussarna i Indien kändes det som att sätta livet till varje gång man placerade sin västerländska bak på den skumpande bussen. Likaså att ta sig över gatan och vem kunde veta om ens hjärta överlevde värmen under färdsträckan till Internet cafeet eller yoga passet.

Illay (Nej), hur definierar man trygghet. Är tysthet lika med trygghet. Kände jag trygghet bara för att det var tyst och gatorna var tomma. Men likaså fanns det en trygghet av att sitta hopklämda i en buss till Vellore. Likaså fanns det en trygghet av att ta sig hem i folkmassan.

Utan Jonas, bil, dator, tv och öl försmäktar vi på denna gård.

 


I onsdags åkte Jonas på kurs och kom tillbaka igår. Niruba omfamnade honom och tackade Gud för att han var tillbaka. Måste säga att det var tuffare att vara ensamma här än jag någonsin kunnat tro. Att ta hand om dessa djur är inte det lättaste, särskilt inte när korna anfaller mig så fort jag går in i hagen för att titta till dom. Jag har alltid tyckt att kor har så stora och söta ögon, att dom är fina nyfikna djur. Nu ser jag något annat i dom där ögonen? ilska och vilja att skada. Jag överdriver säkert men både jag och Niruba har varit riktigt rädda för korna under dessa dagar.

 

I onsdags kväll gick jag in i hagen för att räkna fåren. Alla var där och såg friska ut. Jag tänkte att det är bäst jag tittar till korna också som var lite längre bort i hagen. Dom såg också ut att ha det bra och jag gick fram för att hälsa på dom. Dom stora korna kom hastigt fram och jag sträckte fram handen för att dom skulle få lukta på mig. Dom verkade inte särskilt intresserade av detta så jag sa god natt och gick. Men då vart dom intresserade och följde efter mig. Oj, värst var nyfika dom blev nu då, tänkte jag. Efter några meter såg jag det där andra i deras ögon och tyckte det kändes tryggare att gå på andra sidan elstängslet så jag klev försiktigt över. Dom följde mig fortfarande och deras stora ögon såg varje rörelse jag gjorde. När jag kom fram till det stället man måste gå igenom hagen igen för att komma till huset visste jag inte vad jag skulle göra. Som tur var hade jag min mobiltelefon med mig och jag ringde Jonas. Han gav mig några lugnande ord och sa att jag kunde ta vägen genom skogen istället så behövde jag inte gå genom hagen. Skönt! Jag klättrade över stock och sten tills huset var inom synhåll igen. Då såg jag inga kor längre och det kändes skönt. Jag gick över fälten mot huset. Så skulle jag gå under ett stängsel för att komma upp i tradgården. Då hörde jag hur någon frustar bakom mig och när jag vänder mig om ser jag en stor ko tvärnita framför elstängslet. Hela min kropp fylldes av rädsla men jag följde Jonas råd att klappa med händerna och säga HOOOHOOO! Kon stannade då upp. Jag vände henne ryggen och hörde hur hon råmade bakom mig. När jag var ganska nära huset slängde jag en blick åt höger och såg hur hon i full fart sprang mot slutet av hagen. Då kunde ja inte längre behålla lugnet och tog själv stora språng mot huset. Väl inne kände jag mig trygg men inte riktigt lugn.

 

Nästa dag gick jag och Niruba ut i hagen tillsammans för att ge varandra mod. Men ingen är modig när en 500 kg ko kommer emot en med fart. Den dagen tog vi en ännu större omväg till huset och jag åkte på några stötar av elstängslet, men hällre det än en stöt av en ko. Väl inne i huset igen ringde jag till Jonas och berättade att ja ALDRIG går in i den hagen igen. Han var förstående och sa att dom klara sig själva så det är lugnt.

 

Förutom att korna anföll gick proppen gått två gånger och vattenpumpen en. Om Jonas lämnar oss ensamma igen säger jag, för att hålla kvar vid Pippi Långstrump-temat, DÅ FLYTTAR JAG!

  

Hej hej! 

 

/a.



Aradana i Sverige

Först nu efter en tid skriver jag på bloggen...

Mina första veckor i Sverige präglades av en kulturchock. En sådan kulturchock av svensk kaliber som föll över mig. Det var inte bara av den fysiska delen av att komma till Sverige utan tankar om hur vi lever här. Hur vi gör saker, hur vi beter oss och hur samhället fungerar med konstens alla regler av kultur. När jag längtade efter Sverige i Indien var det mest i stunder av saknad och önskan att veta hur allt fungerar. Nu när jag är här kan jag inte första hur allt fungerar av vissheten om att jag har levt någon annanstans i tre månader.

I måndags varknade jag med ny energi. Möten bestämndes, samtal ringdes, lektioner förberedes och datum planerades.

Min parkamrat och jag volontärarbetar tre dagar i veckan på Rudbecksgymnasiet och en dag i veckan på Familjecentralen. Rudbeck vilken pärla för gymnasier. Tidan, ån, som slingrar sig runt och lokaler där ljus sipprar in. Datorer och tillgängllig utrustning av senaste design och teknik finns representerat. Gymnasiet som består av 450 elever erbjuder elva program, däribland Aspergers programmet ,för ungdomar med Aspergers syndrom, som är ett av få i Sverige. Var 14:e dag byter vi program och senast var vi på Natur och Teknik programmet där vi höll föredrag om miljö i Indien, lärde oss om dataprogrammet Cad och såg projektpresentationer muntligt i Fysik och Naturvetenskap.
www.rudbecksgymnasiet.se

Om jag fick ta något från CSI High School i Arni till Rudbecksgymnasiet skulle det vara en mild form av elevernas respeskt mot lärare där. För en trevligare attityd mot lärare i svenska skolor är nödvändigt enligt Aradana.

Familjecentralen! Vilken central för sammankomster av familjers och individers olika bakgrunder och behov. Babycafe, sångstund, mor - farföräldrar träffar, träffar för familjer med adopterade barn eller funktionshindrade barn, vägning o mätning, babymassage... Jag kan fortsätta länge. Kom som du är! Vi har öppet hus och finns här för dig!

Min parkamrat och jag bor hos Eiwor och Assar. Super, as we say in India.


Kartor Indien och Tamil Nadu

163242-252

  

Hej bloggen

Det var någon i gruppen som önskade kartor över Indien och speciellt Tamil Nadu. Här kommer de..
Kanske kommer det en önskan om en karta över Tidaholm snart också. Lovar att fixa det med i så fall.

För övrigt funkar det bra här i Tidaholm. Regn och hagel idag, annars har det mest varit fint väder faktiskt. Igår hade vi sportdag för första gången. Vi ska hyra Sparbankshallen två kvällar i veckan och spela innebandy, volleyboll, badminton, basket och fotboll. Dessutom kommer vi nog att fortsätta våra yogaövningar samt en del dansträning inför kommande uppträdanden. Det känns mycket lyxigt att ha en stor jättefin sporthall helt för oss själva. Bra musikanläggning och plats för allt vi vill göra. Det var skön stämning igår - smäktande tamilmusik av vår favoritartist Yesoudas samtidigt som vi spelade innebandy och rundbadminton..

På vår session efteråt pratade vi om kommande utbildningsdagar, projektarbeten samt vikten av att sätta igång med allt nu innan tiden rinner iväg alltför snabbt. Jag och John uppmuntrade de andra i gruppen att blogga lite oftare. Är ganska säker på att våra trogna läsare gärna vill höra hur de har det... dessutom har de flesta internet hemma i sina värdfamiljer. Inga längre nödvändigt med svettiga promenader till internetcaféet här inte... får se hur det går.

Imorgon har Karin G och Sunil utbildningsdag. Den kommer att spinna vidare på temat mänskliga rättigheter och de har en föreläsare från Röda Korset (Elin Andersson) som kommer och berättar om deras arbete. Dessutom ska vi på studiebesök på Västgöta-Bladet samt diskutera yttrandefrihet, pressfrihet och offentlighetsprincipen.

Hej sålänge!
/Mia

Justin och Karin J på Kyrkans Hus

Kyrkanshus5



Varje onsdag förmiddag är det Torgcafé i Kyrkans Hus i Tidaholm. Kaffe, bullar och mackor till billigt pris. Tidaholmarna kommer och fikar och det är en bra mötesplats om man vill träffa folk. Just idag jobbar Karin och Justin med att servera och sälja. De jobbar två dagar i veckan här på Kyrkans Hus. Arbetsuppgifterna varierar mycket. Ikväll ska de även vara med när gospelkören övar.

/Mia


Skogsnallar och silversmide

Skogsnallarna 1

Här i skogen håller Skogsnallarna till. Det är ett utomhusdagis halvvägs upp på Hellidsberget. Barnen (och således även de vuxna som jobbar där) är utomhus mest hela dagarna. Leker, lär, äter, lagar mat i skogen. Här jobbar Sanna och Ahino två dagar i veckan. Idag var det ganska kallt så Ahino hade kurat ihop sig i en soffa med dubbla lager fleecetröjor samt en filt. Innan lunch kom hon ut och deltog i sång- och dansstunden när alla barn satt i ring. Hon fick även visa indisk dans för barnen.





Vidya och Stefan jobbar strax intill Skogsnallarna. Hellidens folkhögskola ligger nämligen bredvid. Så här i början har de mest fungerat som vilka elever som helst och lärt sig en del om silversmide. Vidya har gjort en snygg ring och Stefan ett hängsmycke till sitt korplag i fotboll. Så småningom kommer de även att jobba en del med trädgårdsarbete och med matlagning. Dessutom håller de på att planera en utbildningsdag om just silversmide för hela gruppen.

På lördag kommer vi nog alla att besöka skolan då det är Öppet Hus.

/Mia

Jag har det så bra!

Då kommer det andra meddelandet härifrån Ekedalen. Jag har haft fullt upp sen jag kom............på ett väldigt positivt sätt :) Jag trivs så bra! Jag trivs så bra med Helena och alla andra här i Ekedalen. Jag trivs i omgivningarna med en vacker bokskog och ett litet fantastiskt vattenfall. Igår tog jag en egen lite sväng på två timmar.....hittade en ny fin väg och bara njöt av vår-sverige :)

Jag vill berätta om min ena arbetsplacering, Kungsbroskolan. Vi är med i Helenas klass, klass 4. De e så goa. Jag trivs som fisken i vattnet och det tror jag cynthia gör också :) Det är mkt nytt för Cynthia i skolan, men även för mig. Det var ett par år sen. Vill berätta om en rolig sak. En kille föreslog att de skulle rita hur de föreställde sig indien innan vi hade visat bilder och så. Så igår målade alla, de målade hej vilt....inget fel på fanatasin där inte!
Å så fint det blev :) Så idag satte vi upp alla bilder på väggen, alla fick berätta om sin bild och sen berättade jag och Cynthia om hur det kan se ut i Indien och vad de hade målat. Allt detta pratade vi om på engelska. När de inte förstod försökte jag berätta med andra, kanske lättare ord. De är så duktiga. På rasterna vill alla dra med oss, en förmiddag spelade jag fotboll...men de gamla PAIF takterna sitter inte i längre. :)
Eleverna och all personal på skolan är väldigt intresserad och trevlig och jag bara längtar efter i morgon bitti :)

Vi försöker dra igång vårt projekt på riktigt och det känns himla roligt! Snart kommer det komma mer info om vårt projekt.

Jag vill bara avsluta med att Tidaholm har inte slutat att imponera på mig. Männsikorna är väldigt trevliga, naturen är sagolik och vädret har mottagit oss bättre än vi kunnat hoppats på :)
Jag är säker på att tiden här kommer bli toppen, fullspäckad med aktiviteter, jobb, möten, naturupplevelser och många härliga skratt!

Må gott!
frida

Första arbetsdagen i skolan.

 

 

Det är ju helt otroligt vad bra Svenska barn har det i skolan! Idag har jag och Niruba haft våran första arbetsdag i skolan, Valstads skola. Det är en liten låg -och mellanstadieskolan med totalt 92 barn. Det var som jag trodde, man inser inte först nu hur mycket man har lärt sig om hur det funkar i Indien, nu när man ser kontrasterna. Jag bara log hela dagen över hur bra den svenska skolan är. Jag tror att även Niruba fick en mindre chock. Jag har ju försökt förklara för henne hur det funkar i Sverige, men hur skulle jag kunnat förklara bra när jag själv inte riktigt insåg.

 

Jag känner mig som en stolt, glad, svensk!

  

/a.


OUR EDUCATIONAL DAY

OUR EDUCATIONAL  DAY

 

Mia & John had our Educational day on 13th Friday at Vuxenskolan. At 9.30 we started with Introduction about  UN Declaration of Human Rights. The group was asked to read the Articles in the Declaration. Then they were divided into groups of two  and discussed about 6 Articles which they think not relevant for  today?s context or to be deleted from the declaration. We discussed why they  want to remove, it was discussed by all . They shared their opinions.

 After a Tea break we had a guest Mr. Christer Ax from IF Metall, He explained   how the  Labour Unions are working in Sweden. He also spoke about Labour laws, Wage structure, Agreement between the employer and the employee. He also clarified doubts and answer the questions related to Labour problems.  Followed by this we visited Swedish Match Factory around 12.00.noon.We were briefed about the genesis of the factory and its achievements .The group was guided by Ms. Merete to go inside the factory and witnessed all the process of making matches. After Lunch John conducted a small game then we had a group exercise a role play done by the participants  in the topic of conflict management with special reference to Negotiating skills.  We had evaluation of our day by all the participants. The group enjoyed the food prepared by Mia & John at Vandrarhemmet Gruvan  and we all went the Movie Blood Diamond. The movie related the Civil war in Sierra Leone . And also how Diamond smuggling spoils the life of many families in Africa. Since it was related to Human Rights we had included in group activity. JohnFacilitator.

Den lever! Det lever!

...och det går faktiskt att somna med ett leende på läpparna

Man lär sig nya ting varje dag sägs det och det låter rimligt i mina öron. Sedan jag kom till Tidholm har jag hamnat på en herrgård, i en fantastisk värdfamilj och fått en tillvaro många bara har att drömma om. Trots detta har jag vaknat med en oidentifierbar känsla i magtrakten varje morgon. Känt frågor om trivsel bubbla upp inom mig och samtidigt känt mig förbannat otacksam.

Karin G uttryckte det träffsäkert häromdagen med orden ?det blev nog lite av svensk kulturchock att komma till Sverige?. Precis så kändes det. En dryg vecka senare har det sjunkit undan, isoleringen visade sig vara delvis inbillad och rytmen i lantlivet förvånansvärt behaglig. Därmed inte sagt att jag är nyfrälst. Nej, kärleken till stadens asfalt och avgaser är stark och okränkbar. Istället innebär det att jag inte längre behöver gå runt och känna mig otacksam. Det innebär att jag är tacksam över att få vara här och göra detta. Att njuta av veckorna tillsammans med Sudden, värdfamiljen och alla våra gemensamma vänner.

Sedan jag virtuellt skakade hand med er framför andra datorskärmar har Sudden och myself haft goda chanser att orientera oss i bygden. Vi har käkat bjudlunch och bjudtårta signerad Tidaholms kommun, förstått att Else-Marie är den som fixar det mesta samt träffat kändisar på tu man hand. Dessutom har jag inlett ett litet eget sidoprojekt och börjat skriva en fotobok. Detta att skriva en fotobok låter sannolikt som en motsägelse i sig, därför har jag helgarderat och döpt hela härligheten till Contrasts. Med lite layoutande i sommar så har jag förhoppningsvis något att visa upp till hösten. Eller så blir det ingenting alls. Just där är jag nu.

Förutom detta lilla sidospår har vi också stambanan att vårda, där händer just nu mycket spännande med diverse projekt. För att fortsätta den dåliga liknelsen kan man väl uttrycka det som att tågen börjar få fart. Risken finns att vi kommer att lära oss nya saker varje dag. Lika bra då att vi lär oss med kvalité. Och fort.

=)

Tips på lunchrecept!

Medan jag åt en alldeles vanlig lunch bestående av ett par ostmackor och juice komponerade min kära Ahino ihop sin alldeles egna maträtt. Här kommer receptet:
Först fyllde hon en djup tallrik med mjölk. Därefter tog hon två mackor av den allra ljusaste, sötaste sorten och bredde massvis med sylt emellan. Slutligen såg hon till att doppa dubbelmackan mycket noga i mjölken och åt den sedan med kniv och gaffel ur tallriken. Till detta mästerverk (som döptes till "milkmixer") drack hon ett glas kall mjölk som hon piffat upp med en stor nypa socker =)

Vi besöker Sudden och Jakob i Grimmestorp

image242

På Annandag påsk var jag och John och hälsade på Jakob och Sudhagar i deras nya hem på herrgården i Grimmestorp, Härja där Carl Roger (som syns i mitten på den lilla bilden nere till höger), Lasse och hundarna Fando och Ebba bor. Vi fick visning av huset, vi drack kaffe och sockerkaka och fick se de otroligt fina kläderna som finns i deras butik som öppnas i maj. Jakob och Sudden har funnit sig väl till rätta i den sköna herrgårdsmiljön och berättade om huset och de gäster som kommer och hälsar på ibland. Nästa gång hoppas vi kunna publicera lite bilder av deras coola hönor och tuppar. De har verkligen en speciell fjädersättning som gör att de ser ut som de bär moon boots. /Mia





Första arbetsdagen på Jonas gård.

image238 

Jag och Niruba ska jobba två dagar i veckan på en skola och två dagar i veckan på Jonas gård. Första arbetsdagen här på gården var idag och det var en jätterolig dag. Vi började med att släppa ut kona i hagen. Det var en helt fantastisk upplevelse! Kona som hade varit ute tidigare år släppte vi bara ut för dom visste vägen till hagen. Oj, vad dom skuttade! Sen var det dags för kalvarna och det var lite svårare. Dom måste lära sig hur det elektriska stängslet fungerar innan man kan släppa dom fria. Vi tog dom en och en i ett rep och försökte ta ut dom i hagen. Dom sprang och skuttade och det var ganska läskigt i början men efter ett tag förstod både jag och Niruba hur det skulle gå till. Den första kalven var riktigt korkad och det tog lång tid innan han fattade hur stängslet fungerade. Även dom andra sprang in i stängslen och Jonas fick laga dom flera gånger under dagen. Men runt lunchtid var alla i hagen och vi var helt slut men glada. Efter lunch fortsatte vi med att ta ner takpannor på en sida av ett uthus. Vi hann även med att rödmåla lite av bostadshuset.

 

Till middagen har vi bjudit in Karin, Justin, deras värdmamma Salme och även några grannar över på indisk middag, som Justin lagar eftersom han är kock. Ska bli gott!

 

Imorse fick vi även två lamm till, och det är ju helt fantastiskt hur söta dom är.

 

Vårvädret är underbart!

  

/a.


Tjena! Läget?

I arrived Tidaholm safe and fine. I got a nice welcome with flowers.  I have a nice mother called Helena. I feel very lucky because she take care of me very good. I have learnt meny swedish words. Tack för maten, Tack för idag, Tack så mycket, varsågod, jätte-gott, hej då, godmorgon, tjena, läget. I´ve learnt that Tack is a very usefull word in Sweden.
I have seen many places, one day we walked in the forest, we saw ice and a nice waterfall. In the forest it was very very quite compared to india. We also went to see the Cranes (tranor), that day it was 9900. Its the first time I see this big cranes. We also had picnic with eastercandy.
Im enjoying my life with this new enviroment and quite place. I love Tidaholm very much. Im enjoying my workplace its our mothers school, and a place called Granaten.
I like swedish pie very much and bread with cheese and butter and pasta. In the easter I ate many colorful eggs.
The waether is cold, but Im fine. I was very happy to see the snow, we went to a easter fire and then snow came. We(the indians) were so excited and happy to see the snow. Me, Frida and my sister Hilda made snoballs and a snowman the day after. I enjoyed alot!
So happy greatings from Tidaholm, I will write more to you later
Cynthia

Första jan på dobbet.

Hej bloggen!

Idag var första dagen på jobbet för mig och min parkamrat Vidyapathi, såväl som för de andra deltagarna.
Vi har fått som arbetsplacering att praktisera på Hellidens folkhögsskola, halvvägs upp på Hellidsberget. Dagen började med en rundtur i skolans lokaler och atmosfär, vi såg slottet, utsikten, keramiken, tygtryckarna,  människorna, med mera.

image237

Foto:
http://www.konferens.helliden.se/ 070411

Efter det följde vi med på den allmäna linjens bildlektion, vi rita av varann och oss själva på olika sätt. Dessutom fick vi god mat, spaghetthi med sås. Vi har fått låna ett par cyklar av vår andra värdfamilj, och nu glider vi runt stan som ena uiktiga busegossar!

Tack och hej!
Vänligen / Stefan

My First week in Tidaholm

This is a second time i am coming to Sweden. I like Tidaholm very much  because of the Serene Atmosphere, I am staying at the Vandrarhemmet-Gruvan. The town is easily accessible from there.  The people are friendly. I enjoyed the Fire on Saturday night at Velinga 8 kilometers from here. I like the  Host families they are very sociable ,friendly our group like the families.  The  workplacements are also  good, where lot of things could be learned by our group. Library is having facilities for borrowing books and Internet facilities. yesterday the whole group visited some of the workplacements and the municipality. Though it is a small town it has all the facilities to make life smooth & easier. 
JOhn Packiaraj
Facilitator


Med tjocka kläder...

image235

... klarar man sig ganska bra i Sverige. Det var kul att se alla indier förse sig med jackor, tjocka tröjor, vantar och mössor från Kärsögårdens förråd. Lager på lager... Här står vi klara för avfärd från Kärsögården till Tidaholm. Först buss till Centralen, sen X2000 till Skövde. Därefter buss till Tidaholm där vi som ni ju redan vet blev väldigt väl mottagna.

Nu har vi varit i Tidaholm nästan en vecka och saker och ting börjar så smått falla på plats. Idag rundvandring i kommunen med Else-Marie och Lisbeth. Skolor, bibliotek, museum, dagis... Det är inte lika kallt längre, vi har skaffat lånekort på biblioteket, kollat in badhuset och käkat tårta på kommunhuset. På biblioteket hade personalen verkligen ansträngt sig för att vi alla ska känna oss välkomna. Ett tjugotal böcker på tamil hade lånats in speciellt för oss. Helt otroligt fint..

Jag och John har åkt runt och hälsat på alla värdfamiljer och fikat hos alla. Både gott och mycket trevligt. Paren trivs väldigt bra i sina nya familjer och det är så kul att se hur nya vanor och traditioner snappas upp kvickt och lätt. Istället för ris och sambar pratas det om påskägg, mackor, flingor och gröt...
Vi hörs igen snart och hoppas visa fler fina vårbilder från Tidaholm... /Mia


image236

Guldkorn i början av Sverigefasen

En av våra indier vågade inte sätta sig på sin plats i flygplanet eftersom där låg en kudde och en filt så han trodde det var upptaget.


Min parkamrat mådde illa på flyget och spydde massa innan landning, men trots detta hann hon med att glatt kommentera spypåsarna på planet. ?Super bag!? förklarade hon - hade aldrig sett något liknande innan.

Att använda en svensk toa innehåller många fler moment än jag någonsin tänkt på. Låsa dörren, sitta på toastolen, använda toapapper, spola, varmvatten, kallvatten, tvål, torka händer med papper, stå i kö. Jag fick förklara allt detta ingående för de indiska tjejerna på flygplatsen i Frankfurt, medan de andra i toakön skrattade glatt. Att de dessutom använder västerländska kläder för första gångerna gjorde att en amerikanska höll på att missa sitt flyg medan de höll på där inne på toan, ivrigt pratandes med varandra under tiden. 

Första dagen i Sverige så uppträdde indierna som hästar som just släppts på grönbete. De började springa och jaga varandra, leka och tjoa på gatan, något som varit alldeles otänkbart i Arni. Dessutom har hela gruppen börjat krama och vara nära varandra mycket mer obehindrat när vi ses. Härligt! 

Att äta med bestick är inte det lättaste. Jag har sett allt från att sleva i sig sylt med tesked från en tallrik, äta äpple med kniv och gaffel, och äta sockerkaka med två stora skedar. 

Vår påskfika hemma i Frida och Cynthias värdfamilj slutade med att alla gäster stod och dansade indisk dans och diskodans till en gammal skiva av Dr Bombay som någon rotat fram. "Hurry hurry hurry, I eat my rice and curry." Sen hamnade vi i en ring på golvet och sjöng allsång till gitarrmusik. Det kändes precis som att vara tillbaka i Indien igen där allt kan hända, speciellt när man minst anar det! 

Indierna har upplevt snö för första gången! Min Ahino rusade ut och hoppade omkring i snön som ett överlyckligt barn och tackade Gud flera gånger om. 

Jag kom på mig själv med att säga till min (riktiga) familj att den nya värdfamiljen kanske till och med hade hemtelefon, och då kunde vi ju höras av mycket enklare. "Det har dom nog" svarade min familj skrattandes. 

Läkaren sa alldeles avslappnat till Ahino att hon hade fått herpes då hon kysst någon, ungefär som om det var den självklaraste saken i världen.  

Ahino frågade mig igår om jag skulle gifta mig med Stefan. Nej, det tror jag inte, svarade jag aningen chockerat. 

Jag såg på TV hur en mycket seriös expertpanel med kostym och allt hade kallats in för att på fullt allvar redogöra för vilka olika hårfärger, slingor och sminkningar som är moderna och hur de bör kombineras. Som om det var något som verkligen var viktigt! Jag skrattade länge, men var nog den enda i sällskapet som ansåg att det var heltokigt. Kulturchock att komma hem till Sverige igen. 


Jag inser först nu hur enormt mycket tokiga saker vi måste ha gjort i Indien=)


Självhushåll i Östra Gerum, Bossgården.

 


Jag och Niruba bor hos Jonas ute på landet eller närmare bestämt i Östra Gerum på Bossgården. Här bor vi tillsammans med katten Sally, två kossor med kalvar, några får med jättesöta lamm och några höns och tuppar. En mysig gård med mycket jobb. Jag ser fram emot att lära mig mycket av Jonas och av hur han lever, för man måste ju säga att det är lite speciellt. Han lever i princip på det han odlar och på djuren han föder upp. Bakar naturligtvis allt bröd med sitt eget mjöl. Gör yoghurt av mjölken som han köper av grannen. Ägg har vi gott om, även av den jättegoda lammkorven som har låtit göra. En granne är vad Jonas kallar en ?djurrättsaktivist? och tar hand om problemdjur och andra stackare (djur alltså). Hon får frukt och grönsaker från en butik, som hon matar djuren med, men när den ser ok ut kommer hon hem till Jonas och byter till sig lite ägg mot frukt och grönsaker. Bra byte tycker dom båda, alla glada! Som Niruba sa när vi alla skulle berätta lite om våra familjer och hur vi hade det. ?One good thing with Jonas is that he dosen´t waste anything.? Det kommer bli en spännande och lärorik tid även i Tidaholm, det är jag säker på!

 

Efter påskhelgen hoppas jag att vi vankas in i någon slags vardag snart. Även fast det är imponerande hur snabbt man kan anpassa sig till nya miljöer vet jag inte om jag har landat riktigt än. Det kändes så först men idag liksom växte en liten klump inom mig som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Livet på Bossgården är avslappnat så jag tror klumpen ska lösa upp sig bara jag får stadga mig lite.

 

Glad påsk!

 

/a.


I mobilfri zon

Jag är på plats i Tidaholm sedan två dagar tillbaka. Hade innan dess några sköna dagar på Kärsögården, träffade familjen och ?det vanliga gänget?. Hela kalaset fungerade som en rejäl vitamininjektion inför de kommande månaderna.

 

Sudden och jag bor ungefär 10 kilometer utanför Tidaholm i Härja socken. Bor gör vi inte i ett hus utan på en stor herrgård tillsammans med Carl-Roger, Lasse, 2 gigantiska leonberger hundar, 1 katt och ett gäng höns. Som gruppen noterat har Sudden och jag snabbt anpassat oss till herrgårdslivet och vi ser fram emot att börja arbeta här. Omgivningarna, huset, familjen, luften, tystnaden är fenomen som är helt nya både för mig och för Sudhagar. Och för oss stadsmänniskor som behöver vår dagliga dos avgaser är detta förstås spännande men också en utmaning i sig.

 

För min egen del tror jag mycket hänger på min egen attityd till den nya vardagen. Lyckligtvis har jag fått för mig att min attityd är hyfsad, än så länge. Tanken är att upprätthålla den.

 

Under de första dagarna kommer vi nu framförallt ägna oss åt att bekanta oss med allt och alla samt förstås fira påsk. Därefter återkommer jag och förhoppningsvis Sudhagar med nya litterära mästerverk från den mobilfria zonen utanför Tidaholm.


 =)

havregrynsgröt och påskpynt

efter 2 väldigt intensiva veckor sitter jag och cynthia i Ekedalen tror jag det heter. I ett hus som känns som ett slott (det är en normal stor villa). Cynthias första köldchock har lagt sig. Min största köldchock har också lagt sig. Vår kära mamma hade lagat ris och curry så vi kände oss väldigt väl mottagna.
Allt allt allt är nytt för indierna nu.....så mkt att jag känner mig som en småbarnsmamma. Jag får lära cynthia allt. Spänna fast hennes bälte, hjälpa henne att sätta igången kranen, låsa badrumsdörren, bädda......listan är lång lång lång...men det är roligt. Och jag tror faktiskt jag skulle bli en bra mamma nån gång i framtiden :)
Cynthia har nu äntligen förstått hur krävande indien kunde vara för oss ibland.....nu är skillnaderna verkliga för även henne! Jag är så stolt över henne, hon kämpar på. Vår mamma är också så duktig och försöker verkligen att bara prata engelska. Nu ska vi ta det lugnt installera oss och fira en svensk påsk :)
Ett stort tack till den fina mottagskommiten på tidaholms busshållsplats
hej så länge i snålblåsten :)

Tidaholm, Tidaholm, Tidaholm

Ja, då var vi äntligen här alltså. 

Det blev lite strul med halva gänget som inte kom med bussen från Skövde
till Tidaholm. Chauffören åkte helt enkelt iväg utan de sista sex deltagarna när bagageutrymmet var fullt. Men Västtrafik skickade då en helt egen buss som körde de sista till Tidaholm. Väl framme blev vi alla mottagna av en välkomstkommité, fiolmusik, blommor och journalister. Turistchef Else-Marie var iklädd Sverigedräkt och Lakshmi (fd indisk deltagare och handledare i CIU-utbytet som numera jobbar i Tidaholm) stora solglasögon. Även kommunalråd Per-Olof Graaf var med, han höll i välkomstbanderollen. Utbildningschef Lisbeth Göthberg höll ett varmt välkomsttal och så var ju naturligtvis alla värdfamiljer på plats i snålblåsten.

Alla deltagare hittade rätt familjer och åkte iväg till sina nya hem. Jag och John har installerat oss på vandrarhemmet Smedjan (eller Gruvan kanske den heter) och det är där hela gänget ska ses nu i eftermiddag för fika och pratstund.

... och ja, vi var med i Västgötabladet idag...

Vi hörs
Mia

Familjedag på Kärsögården

... vad ovanligt det känns att kunna skriva å,ä och ö igen...

Hej hej!

Igår var det familjedag här på Kärsögården. En hel hop med trevliga föräldrar, mormödrar, syskon och mostrar anlände lagom till middagen på kvällen. Himla roligt att träffa alla. En hel del kassar med varma kläder som de hade med sig välkomnades av indierna (och svenskarna) och efter en del rotande och provande var det ingen som längre frös. Flieströjor, kängor, jeans, mössor i olika kombinationer. Funktionellt och faktiskt mycket snyggt.

Efter en god middag bestående av ris och fiskgryta samlades vi till en liten, men ganska intensiv kulturshow. Vi sjöng en tamilsång, indierna dansade stickdance, alla sjöng svenska nationalsången, och så fick vi se en pjäs om indiskt familjeliv.

Idag har vi haft en bra föreläsning av Birger Östberg om jämställdhet, feminism och hur man kan jobba för en bättre värld. Helt klart intressant, men likaså mycket svårt ämne att diskutera när Indien och Sverige har så olika utgångspunkter när det gäller arbetet med jämställdhet. Medan vi här kan unna oss att fokusera på frågor som lika lön och hälften kvinnor på ledande poster, handlar det mer om kvinnors rätt att överleva efter födseln och att få jobba överhuvudtaget.

Imorgon bär det av till Tidaholm...
Vi hörs därifrån
Kram från oss alla genom Mia


Back in Sweden

Hello everybody

We have arrived safely in Sweden, Stockholm and the whole group is getting adjusted at Karsogarden with Swedish food and cool clear air. The trip went well even if we (the Swedes just coming from lovely beautiful Kerala) had to spend a whole day outside the airport in Chennai on the street. We took turns to sleep and had a lot of people watching us and also some thousands of flies that kept us company.

Today the Indians are having a day in Stockholm and the Swedes have left to meet friends and family for one day... Tonight the Swedish parents are welcome to visit and also watch our cultural show with songs and dances.
On Wednesday we go to Tidaholm and we look forward to meet all families and friends there.

It surely feels good, strange, new, old, up and down to be back in Sweden. Miss miss India already, but look forward to coming days together in Tidaholm.

/mia